latinica  ћирилица
07/10/2017 |  13:25 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

U Beogradu razgovori o Ukrajini

Predstavnici Rusije i SAD za Ukrajinu, Vladimir Surkov i Kurt Volker razgovaraju danas u Beogradu iza zatvorenih vrata o sprovođenju sporazuma iz Minska za istok Ukrajine.
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

Razgovori Surkova i Volkera će trajati cijeli dan u jednom od reprezentativnih državnih objekata u Beogradu, javio je "Sputnjik".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da je cilj razgovora sinhronizacija pozicija i razmjena informacija.

Prema riječima Peskova, bez obzira što SAD ne učestvuju u pregovorima u "normandijskom formatu", Vašingtonu je važno da dobije informacije iz prve ruke od zemalja koje učestvuju u Minskom procesu.

Stejt department potvrdio je da će susret biti održan u Beogradu.

To je drugi sastanak Surkova i Volkera. Prvi je održan u Minsku u avgustu, a strane su ga tada ocijenile kao veoma koristan i konstruktivan, nagovijestivši da imaju neke "nove pristupe" rješenju situacije u Donbasu.

Pred odlazak u Beograd Volker je rekao da je spreman da sa Surkovom razmatra sva aktuelna pitanja.

Surkov je od septembra 2013. godine pomoćnik ruskog predsjednika, a od oktobra 2016. je učesnik pregovora "Normandijske četvorke" o pitanjima sprovođenja Minskog sporazuma. On se nalazi na spisku lica kojima je zabranjen ulazak u EU.

Volker je na položaj specijalnog američkog predstavnika za Ukrajinu imenovan u julu, kako je tada saopšteno, sa zadatkom da "oživi" napore čiji je cilj sprovođenje ovog sporazuma.

Izvor: SRNA