latinica  ћирилица
07/10/2017 |  20:50 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Prvi snijeg pokrio dijelove Srpske; U Srbiji problemi u saobraćaju (VIDEO)

Iako mu kalendarski još nije vrijeme, snijeg je zabijelio pojedine krajeve Srpske.
Snijeg - Foto: SRNA
SnijegFoto: SRNA

Tokom noći i jutra, prvi sniježni pokrivač, padao je na istoku, u Sarajevsko-romanijskoj regiji. U odnosu na Srbiju i Crnu Goru gdje su pojedina sela ostala bez struje, a problemi u saobraćaju zbog snijega odnijeli i prve žrtve, u Srpskoj većih problema nije bilo.

Zabijelila se Sarajevsko-romanijska regija! Sa prvim značajnim sniježnim pokrivačem u ovoj sezoni probudila se Јahorina. Prvih 20 centimetara nije stvorilo probleme, a saobraćaj se odvijao usporeno i bez većih poteškoća. Prvi centimetri snijega zabijelili su i brda oko Foče i planinski prevoj Rogoj.

- Sve službe su spremno dočekale prvi snijeg, puteve su očistili u rekordnom roku. Iako ima više od dva mjeseca od zvaničnog početka zimske sezone koji je najavljen za 14.12, Olimpijski ski centar je spreman za sve vremenske uslove i nastavlja sa pripremama, kaže Bojan Čupović, izvršni direktor za tehniku i ski staze Olimpijskog ski centra Јahorina.

Ovako visok rani sniježni pokrivač, kažu, u Olimpijskom ski centru garant je dobre sezone koja slijedi. Ipak meteorolozi kažu, današnji snijeg neće se dugo zadržati. Već sutra i početkom naredne sedmice slijede nešto povoljniji vremenski uslovi.

- Početkom iduće sedmice jutra će biti hladna i mjestimično tmurna sa maglom i sa manjom šansom za pljusak i kratkotrajnu kišu, uglavnom to će biti tokom srijede. Temperatura u neznatnom porastu u odnosu na nedjelju, porast minimalne i maksimalne temperature tek u drugom dijelu sedmice gdje će temperatura u većini krajeva prelaziti 20 podiok celziusove skale, poručuje Draško Rudan, meteorolog.

Uz istok Srpske, bijeli se i Zapad Srbije. Najviše sniježnog pokrivača palo je na Tari. Vlažan snijeg obarao je stabla, a stradala je i niskonaponska mreža pa su pojedina sela podno Tare, Zlatibora, Zlatara, Golije, Kopaonika, Јavora i Mučinje ostala bez struje.

Većih problema bilo je u saobraćaju. Zbog snijega je zatvoren državni put Ivanjica – Preko Brdo, a loši uslovi, vlažan i klizav kolovoz odnijeli su i prve žrtve. Јedno lice je stradalo u direktnom sudaru automobila i minibusa.

Problema je bilo i na Kosovu i Metohiji, a bijelio se i sjever Crne Gore gdje su pojedini gradovi, poput Kolašina, Plava, Gusinja i Bijelog Polja, ostali su bez struje. Herceg Novi i Budva našli su se na udaru olujnih vjetrova. Snijeg i prvi temperaturni minusi zabijelili su i hrvatske Vrhove, Biokovo i Zaviždan.