latinica  ћирилица
08/10/2017 |  16:40 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Kako je novcem građana finansirana privatna BN televizija? (VIDEO)

U proteklih dvadesetak dana predstavili smo ugovore lokalnih zajednica sa BN televizijom. Većina ih je sklopljena nelegalno, direktnom pogodbom i gotovo po pravilu, potpisivali su ih načelnici opština ili gradonačelnici, koji pripadaju SDS-u ili PDP-u. Na ovaj način je finansirana stranačka i privatna televizija iz opštinskih budžeta , dakle novcem svih građana, bez ikakve odgovornosti prema njima.
BN TV - Foto: RTRS
BN TVFoto: RTRS

Podijeljeni su milioni maraka. Samo je bijeljinska Gradska uprava godišnje izdvajala, prema našim podacima blizu 175.000 KM. Vrlo izdašan i široke ruke je i gradonačelnik Doboja sa 85.000, bez PDV-a, u ovoj godini. I sve bez podataka o izdvajanjima kroz razne projekte, uglavnom izmišljenje, iz gradskih preduzeća.

- Ako neko dovede bilo koju televiziju ili privredno društvo u povlašten položaj, kršeći Zakon o javnim nabavkama i provodeći silu, to je sigurno zloupotreba službenog položaja od strane ovlaštenog lica koje zbog toga mora da odgovara - kaže Milan Petković, član Predsjedništva Ujedinjene Srpske.

Prema sačuvanoj dokumentaciji, period vlasti Slavka Vučurevića u Trebinju iskorišćen je, takođe, za finansiranje BN televizije. Uglavnom nelegalno, tvrdi aktuelni gradonačelnik Luka Petrović.

- To je rađeno mimo tenderske procedure i mi smo to prijavili nadležnom tužilaštvu. Bilo je još privatnih televizija i radio-stanica, ali ovdje je dato ekskluzivno pravo jednoj medijskoj kući sa sporazumom, bez tendera i bez skupštinske odluke - kaže Petrović.

Grad Istočno Sarajevo, sa svojim opštinama, godinama već izdvaja stotine hiljada KM godišnje za promociju isključivo jedne stranke. Sokolac 127.000, Pale za četiri godine 130.000, Istočna Ilidža godišnje 18.000, do izdvajanja gradske skupštine. Za to vrijeme, lokalna televizija, koju je osnovao grad, otišla je u stečaj.

- Odlukom gradske skupštine iz 2011. godine potpuno je iz Statuta grada obrisana stavka o finansijskim obavezama grada prema ovom mediju - kaže Branislav Ilić, bivši direktor Radio-televizije Istočno Sarajevo.

I male opštine bile su obavezne da mjesečno izdvajaju za BN TV. Prijave su podnijeli aktuelne vlasti u Višegradu i Šipovu.

- Trebalo je da bude sprovedene procedura po Zakonu o javnim nabavkama, kako bi i drugi mogli da se prijave, a ugovor sa BN-om je zaključen bez te procedure, odnosno direktno, što su zamjerili i revizori Glavne službe za reviziju - kaže Njegoš Tanasković, načelnik Odjeljenja za finansije u opštini Višegrad.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač kaže da iznos koji je uplaćivan Televiziji BN prelazi okvire sporazuma o direktnom ugovaranju javnih nabavki.

Ugljevik, Gradiška, Ljubinje, Lopare, Brčko, Vlasenica... Gotovo da nema opštine u kojoj su bili, ili u kojoj su na vlasti SDS i PDP, a da nije izdvajano za BN. Tako je stvorena stranačka, SDS televizija, koja se finansira novcem iz opštinskih budžeta. Za predsjednika stranke Vukotu Govedaricu, ova činjenica predstavlja sasvim normalan podatak.

- Ne vidim tu ništa sporno, izuzev što neko želi diskriminisati sve druge osim RTRS-a - kaže Govedarica.

Stranačke aspiracije rasle su u godinama izbora, pa je i to jasno vidljivo iz izvještaja koje posjedujemo. Velika većina opština podatke nije ni dostavila na naše zahtjeve, čime su prekršile još neke zakone. U ovoj slagalici stradali su lokalni mediji, brojni radnici su ostali bez posla, a privatna i stranačka televizija dobijala je novac građana, bez objašnjenja i bez njihovog znanja.