latinica  ћирилица
08/10/2017 |  17:57 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Episkop Fotije služio liturgiju u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli Svetu arhijerejsku liturgiju, pred velikim brojem vjernika, predstavnika vjerskih zajednica i vlasti Tuzlanskog kantona i grada Tuzle.
Episkop Fotije (foto:eparhija-dalmatinska.hr) -
Episkop Fotije (foto:eparhija-dalmatinska.hr)

Episkop Fotije u kraćoj besjedi rekao je da treba istinski da se molimo Bogu da Tuzla postane grad mira, razumijevanja i tolerancije, bratske ljubavi i suživota, jer je taj grad kroz istoriju imao mnogo više mirnih perioda nego nevolja, nesretnih ratova.

- Iz mirnih perioda trebamo da učimo, pogotovo crkva, da svejdočimo i bićemo istinski svjedoci samog Hrista, koji je ustvari mir, da budemo svjedoci hrišćanske ljubavi, mira i jedinstva - rekao je vladika Fotije.

Ističući da je politički mir samo jedan obljesak duhovnog mira koji čovjek ima u svojoj duši kada se sjedinjuje s Bogom, episkop Fotije je izrazio nadu da će svaki naredni dan ići u pravcu mira, napretka i razumijevanja.

Episkop zvorničko-tuzlanski zahvalio je vjernicima, predstavnicima vjerskih zajednica, gradskih i kantonanih vlasti na dolasku na ovaj svečan vjerski čin i najavio razgovor sa predstavnicima lokalne zajednice o neriješenim problemima.

Gradonačelnik Tuzle Јasmin Imamović rekao je novinarima da su vjerske zajednice, u odnosu na nekadašnje vrijeme, daleko uticajnije i da je veoma važno da pomognu harmonizaciji odnosa, međusobnom poštovanju i povjerenju.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izrazio je očekivanje da će, na opšte zadovoljstvo i dobro svih naroda, nastaviti da uspješno njeguju međukomšijske, međunacionalne i međuvjerske odnose.

Episkop Fotije je preuzeo Eparhiju zvorničko-tuzlansku nakon izbora vladike Hrizostoma za mitropolita Dabrobosanskog.

Nakon služenja liturgije nastavljena je svečanost uz bogat kulturno-umjetnički program, koji je priredilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Tuzla.

Izvor: SRNA