latinica  ћирилица
08/10/2017 |  18:37 ⇒ 09/10/2017 | 09:03 | Autor: RTRS

Cvijanović za RTRS: Srpska ide naprijed, bez obzira na opstrukcije opozicije (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je za RTRS da Srpska u kontinuitet bilježi pozitivne rezultate i da ide naprijed, bez obzira na političke barijere, odnosno opstrukcije opozicije.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla da bi i naknade za nezaposlene porodilje bile uvedene ranije da nije bilo tih opstrukcija.

- Opozicije koja čini vlast u Sarajevu je blokirala 150 miliona KM sredstava MMF-a, 160 miliona KM od Svjetske banke, te dio koji se odnosi na sredstva podrške Evropske banke za obnovu i razvoj. Da nije bilo tih blokada, naši rezultati bi bili još bolji, pa bi i ova mjera koja se odnosi na nezaposlene porodilje bila primjenjivana od početka ove godine, a ne naredne - navela je premijerka u intervjuu za RTRS.

Cvijanovićeva je pozvala građane da pitaju opoziciju zašto to radi i zašto političkim barijerama onemogućava dalji razvoj Srpske.

- Upućujem građane da ih pitaju zašto su to blokirali pa nezaposlene porodilje nisu od januara 2017. imale ovu naknadu. Јa ne bježim od odgovornosti, Vlada je ta koja po definiciji mora da bude i jeste odgovorna za stanje budžeta i stanje u društvu uopšte, ali kada pogledate te njihove barijere, vidite da su u pitanju klasične političke barijere koje onemogućavaju dalji napredak. Neka građani pitaju opoziciju zašto to radi - rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Premijerka Srpske je navela da je kriterijum za dobijanje ove naknade, za sada, da to bude nezaposlena porodilja, jer je prioritetni cilj da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih majki. Ona je rekla da to predstavlja jednu od pronatalitetnih mjera, a da se kriterijumi mogu širiti tek kada bude izrađena kompletna socijalna karta.

Govoreći o povećanju penzija, Cvijanovićeva je rekla da budžet to može podnijeti, te da će ga to povećanje za posljednja tri mjeseca u ovoj godini koštati oko 7,2 miliona KM.

- Nismo se upustili u priču o povećanju penzija napamet, nego na osnovu određene računice. Zato smo i rekli da je realno da u ovoj godini to bude tri odsto od oktobarske penzije. Takvu odluku donijeli smo na prošloj sjednici Vlade. Drugi dio će ići sljedeće godine, mislim da je realno da to bude u drugom kvartalu - rekla je ona, podsjetivši da je ranije najavljeno da će se povećanje penzija od ukupno pet odsto dogoditi u dva koraka, te da nije prvi put da se pribjegava takvoj formul.

Premijerka je rekla da je penzija u proteklih nekoliko godina povećana za oko 11,5 odsto, te da je obezbijeđena redovnost isplate.

- Od početka 2016. godine penzije su prešle na trezor, penzioneri dobili budžetsku poziciju broj jedan, prvi su u isplatnom redu, nema više čekanja i razmišljanja kojeg datuma počinje isplata penzija - navela je ona.

Cvijanovićeva je rekla da je Vlada opredijeljena za povećanje minimalne plate u Srpskoj.

Cvijanovićeva je nazvala skandaloznim napade opozicije pojedinačno na ljude iz Međunarodnog monetarnog fonda, jer su potvrdili da je deficit Srpske između 35 i 40 miliona KM, a ne 170 miliona KM kako to oni smatraju.

- Kada ste u aranžmanu sa MMF-om vi ste u dnevnoj komunikaciji sa njima, imaju uvid u sve vaše operacije. Pustili su par dana, uporedili su sa svojom dokumentacijom i svojim analizama i onda izašli /u javnost/. To što gospodi iz opozicije ne godi ušima da to čuju pa napadaju pojedinačno ljude iz MMF-a, skandalozno je i katastrofalno - rekla je Cvijanovićeva.

Pogledajte kompletan Intervju sa Željkom Cvijanović, predsjednicom Vlade Republike Srpske