latinica  ћирилица
09/10/2017 |  12:57 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Cvijanović: Studenti ambasadori Srpske na festivalu u Sočiju (VIDEO)

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su institucije Srpske, Vlada i predsjednik doprinijeli da oko 70 studenata, uglavnom iz Srpske, učestvuju na 19. Svjetskom festivalu omladine i studenata u ruskom Sočiju, gdje će biti ambasadori Srpske.
Cvijanović: Studenti ambasadori Srpske na festivalu Sočiju - Foto: RTRS
Cvijanović: Studenti ambasadori Srpske na festivalu SočijuFoto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je riječ o dobrom projektu koji podrazumijeva skup velikog broja mladih iz oko 180 zemalja.

"To će biti prilika da ovi mladi ljudi budu ambasadori Srpske na tako važnom mjestu. Oni će tamo moći da se upoznaju sa vršnjacima i da razmišljaju kako sve što tamo nauče ubuduće primjenjuju u svom životu i karijeri", rekla je Cvijanovićeva nakon prijema za učesnike iz Srpske na festivalu u Sočiju.

Predsjednik Komiteta za pripremu ovog festivala u Srpskoj i BiH Mario Ćumurović istakao je da učesnici iz Srpske prvi put učestvuju na ovom festivalu koji se organizuje od 1947. godine.

"Studenti učestvuju zahvaljujući institucionalnoj, finansijskoj, savjetodavnoj i svakoj drugoj podršci Vlade Srpske i kabineta predsjednika Srpske", rekao je Ćumurović i naglasio da studenti u vezi sa odlaskom u Rusiju nisu dobili podršku istitucija i vlasti na nivou BiH.

On je istakao da će studenti na festivalu moći da razviju svoje talente i ojačaju kontakte koje će staviti na raspolaganje zajednici i društvu nakon povratka sa ove velike priredbe.

"Ovaj festival šalje poruku mira. Pokrenut je poslije Drugog svjetskog rata sa željom da se nikada više ne desi takav sukob, te da se omladina cijelog svijeta ujedini oko te ideje", rekao je Ćumurović.

Student Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Zorica Volaš navela je da će na festivalu biti učesnik regionalnog programa u Rostovu na Donu.

"Idemo na festival kao ambasadori ove države i da pokažemo Srpsku u dobrom svjetlu", rekla je Volaševa.

Festival u Sočiju biće održan u Sočiju od 14. do 22. oktobra, a učešće na njemu ostvariće i manji broj studenata iz Federacije BiH koji su prisustvovali današnjem prijemu.

Prijemu za studente u Administrativnom centru Vlade Srpske prisustvovali su i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Izvor: Srna