latinica  ћирилица
09/10/2017 |  13:55 | Autor: RTRS

Linta: Presuda ponižavajuća za srpski narod

Savez Srba iz regiona smatra da je oslobađajuća presuda ratnom zločincu Naseru Oriću ponižavajuća za srpski narod, da bošnjačkoj eliti u BiH nije stalo do pomirenja sa Srbima i da će to dodatno pojačati napetost i nepovjerenje.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Iz Saveza ističu da je oslobađajuća presuda Oriću ponižavajuća za srpski narod, ali i očekivana, i predstavlja još jedan dokaz da je pravosuđe BiH pristrasno i etnički motivisano.

"Ovo je još jedan dokaz da je pravosuđe BiH u funkciji opravdanja besmislene teorije da su Srbi tokom devedesetih godina prošlog vijeka bili agresori i zločinci, a Bošnjaci tobože žrtve koje su vodile oslobodilački rat", navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Tu teoriju, ističu iz Saveza, nažalost, i dalje zastupaju zapadne sile, čime šalju jasnu poruku da im nije stalo da trajnog mira, stabilnosti i pomirenja u BiH i regionu.

Iz Saveza ocjenjuju da će oslobađajuća presuda ratnom zločincu Naseru Oriću dodatno pojačati napetost i nepovjerenje između srpskog i bošnjačkog naroda, jer je kod Srba učvrstila dominatan osjećaj nepravde, a kod Bošnjaka osjećaj zadovoljstva.

"Јasno je da bošnjačkoj eliti nije stalo da pomirenja sa Srbima jer to podrazumijeva, između ostalog, kažnjavanje svih ratnih zločinaca i poštovanje svih žrtava bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost", ističe se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Izvor: SRNA