latinica  ћирилица
09/10/2017 |  18:12 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

BiH bi uskoro mogla izvoziti meso peradi u EU (VIDEO)

BiH bi uskoro mogla da dobije dozvolu za izvoz mesa i proizvoda od mesa peradi u Evropsku uniju.
Prerada pilića - Foto: RTRS
Prerada pilićaFoto: RTRS

Preliminarnim izvještajem inspekcijskog tima Direktorata za hranu, koji je boravio u BiH 10 dana, nadležni su zadovoljni, a iz Zajednice živinara Srpske ističu da bi zeleno svjetlo bilo od višestrukog značaja.

Zvaničan izvještaj očekuje se za 20 dana.

Evropska unija konačno bi mogla da digne rampu za meso i proizvode od mesa peradi iz BiH.

Nakon neuspjeha 2012. svi su zasukali rukave, a rezultat je pozitivan preliminarni izvještaj evropske inspekcije o sistemu zvaničnih kontrola u ovom sektoru.

Izvršen je monitoring nad nadležnim bh. i entitetskim institucijama, laboratorijama u Banjaluci i Sarajevu, kao i u četiri izvozna objekta – dvije klaonice i dvije kompanije za preradu.

Konačan izvještaj se očekuje za tri sedmice, a kada bi prvi proizvodi mogli i krenuti ka Evropskoj uniji nadležni nisu željeli da prognoziraju.

- Kad BiH bude odobren izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU onda će Kancelarija za veterinarstvo donositi konačna rješenja i stavljati na listu kompanije koje ispunjavaju uslove. Znači niko nije siguran i svi su sigurni ako ispunjavaju uslove, kaže Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Zeleno svjetlo za izvoz u Evropsku uniju za živinarstvo u Srpskoj i BiH imalo bi višestruki značaj, ističu u Zajednici živinara Republike Srpske.

Prije svega tu su određeni ekonomski efekti kroz veće cijene pojedinih kategorija mesa, ali i rasterećenje domaćeg tržišta.

- Drugi efekat bi sigurno bio što bi unaprijedili konkurentnost i kroz poboljšanje kvaliteta naših proizvoda primjenom evropskih standarda i za domaćeg kupca i za stranog kupca, a isto tako i unapređenjem konkurentnosti kroz podizanje produktivnosti rada, smanjenje troškova, navodi Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara Republike Srpske.

Nakon završetka priče o pilećem mesu, nadleženi kao sljedeći cilj ističu izvoz svih vrsta mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusiju.