latinica  ћирилица
10/10/2017 |  07:42 ⇒ 11:52 | Autor: RTRS

Obilježavanje 22 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

U Mrkonjić Gradu će danas biti obilježeno 22 godine od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština u jesen 1995. godine - zločina za koje još niko nije odgovarao.
Paljenje svijeća - Foto: RTRS
Paljenje svijećaFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće danas u Mrkonjić Gradu obilježavanju 22 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

Dodik će u 12.30 časova položiti vijenac na centralnom Spomen-obilježju poginulim borcima Mrkonjić Grada u odbrambeno-otadžbinskom ratu, najavljeno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Prema programu obilježavanja, u 11.55 časova na gradskom groblju u Mrkonjić Gradu biće služen parastos i položeni vijenci na Spomen-obilježju masovne grobnice, a za 12.30 časova najavljeno je polaganje vijenaca na Centralni spomenik borcima Mrkonjić Grada poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U 13.00 časova u Domu kulture biće otvorena izložba fotografija o stradanju Srba u Mrkonjić Gradu, a u 13.15 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

U Domu kulture će u 13.30 časova biti održana i projekcija filma "Okupacija u 177 slika".

Parastosu i polaganju vijenaca na centralnom spomen-obilježju u Mrkonjić Gradu prisustvaovaće i delegacija Narodne skupštine koju čine potpredsjednik parlamenta Željka Stojičić i narodni poslanici Nedeljko Glamočak, Branislav Borenović, Slobodan Protić, Nedeljko Milaković, Darko Banjac i Ilija Stevančević, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović rekao je ranije da je bila osmišljena strategija rješavanja srpskog pitanja u Hrvatskoj i BiH - genocidnim putem.

Savanović je ranije rekao da je takva strategija osmišljena još u Habsburškoj monarhiji da se prostor Hrvatske i BiH očisti od srpskog življa progonom, ubijanjem i pokatoličavanjem, što pokazala i dokazala 1941. godina, a nastavljeno je devedesetih godina prošlog vijeka ono što nije završeno u vrijeme NDH.

"I opštine u zapadnoj Krajini bile su žrtve te ideologije i osmišljene politike koja, izgleda, još nije završena", naglasio je Savanović.

On je podsjetio da je u jesen 1995. godine u naletu vojske Hrvatske, Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i Petog korpusa takozvane Armije BiH, podržanih NATO logistikom, izvršen pogrom srpskog stanovništva iz zapadne Krajine u kojem je sa vjekovnih ognjišta protjerano 120.000 Srba i ubijena 1.644 srpska vojnika i civila.

Savanović je naveo da je do sada identifikovano 1.214 stradalih, a za 199 se još traga.

On podsjeća da su se u Mrkonjić Gradu od 10. oktobra 1995. godine, kada je taj grad pao, stacionirale hrvatske snage koje su počinile neviđena zla.

Savanović je naveo da je u Mrkonjić Gradu pronađena najveća masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba, a da je u manjim grobnicama na području te opštine pronađeno još 176 tijela. Porušeno je i zapaljeno 1.608 kuća i oko 700 stanova, pokretna imovina sistemski je opljačkana, a napravljena je materijalna šteta od 680 miliona KM.

"Zločinci još nisu procesuirani ni pred Tužilaštvom BiH, niti u Hagu. Sve smo činili da dođemo do istine, da bi bili osuđeni oni koji su činili zlo. Živim u nadi da će jednog dana pravda, ipak, pobijediti", naglasio je Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Obilježavanje 22 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: SRNA