latinica  ћирилица
10/10/2017 |  08:18 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Zasjeda parlament Katalonije, da li će biti proglašena nezavisnost?

Јoš je neizvesno da li će na sjednici katalonski parlament proglasiti nezavisnost poslije referenduma, kako je to najavio katalonski lider Karles Puđdemont.
Katalonija (Arhiv) - Foto: RTRS
Katalonija (Arhiv)Foto: RTRS

Danas bi trebalo da bude održana sjednica katalonskog parlamenta na kojoj bi, prema najavama, mogla da bude proglašena nezavisnost Katalonije.

Policija obezbjeđuje javne objekte i zatvoreni park oko regionalnog katalonskog parlamenta u Barseloni, gdje bi trebalo da budu održani debata i glasanje o deklaraciji o nezavisnosti.

Španski premijer Marijano Rahoj poručio je da je Vlada spremna da u Kataloniji uvede i direktnu upravu iz Madrida, dok je katalonski predsjednik Karles Pudždemon poručio da će Katalonija primijeniti zakon o referendumu, koji poziva na proglašenje nezavisnosti.

Mediji tvrde da katalonski politički vrh pomalo oklijeva da proglasi nezavisnost i da su među njima nastupile podjele izazvane oprečnim stavovima.

Za takvu situaciju nisu odgovorni samo masovni protesti za očuvanje zajedničke države koji su posljednjih dana održani u Barseloni i Madridu. Osim velikog pritiska unionista na ulicama i snažnih prijetnji administracije EU iz Brisela, današnji katalonski lideri na svojim plećima nose teret činjenice da je Katalonija do sada četiri puta proglašavala nezavisnost i da nije uspjela da je očuva.

U svojoj dugoj istoriji nije uspjela da zadrži državnost ni po cijenu prolivene krvi.