latinica  ћирилица
10/10/2017 |  08:48 ⇒ 09:23 | Autor: RTRS

Zavetnici: Oslobađanje Orića poruka da zločini nad Srbima nisu kažnjivi!

Srpski sabor Zavetnici najoštrije je osudio sramnu odluku Suda BiH o oslobađanju ratnog zločinca Nasera Orića, smatrajući je novim poniženjem za sve srpske žrtve koje su nastradale od ruke paravojnih formacija takozvane Armije BiH.
"Zavetnici" - Foto: RTRS
"Zavetnici"Foto: RTRS

Puštanje na slobodu jednog od najvećih krvnika srpskog naroda, čovjeka čiji ratni saborci i sami priznaju da su pod njegovom komandom činjeni stravični zločini nad Srbima u Podrinju poruka je da srpske žrtve nemaju pravo na pravdu. Odluka Suda BiH odraz je dvostrukih aršina koji se već godinama koriste u pravosudnom sistemu BiH i selektivne primjene prava u odnosu na žrtve iz redova srpskog naroda, navodi se u saopštenju.

Dok se Srbi bez ikakvog valjanog dokaza osuđuju pred Haškim tribunalom na višegodišnje zatvorske kazne bošnjački ratni zločinci se uprkos mnoštvu činjenica o njihovoj krivici puštaju na slobodu i tretiraju kao heroji. Kako može heroj biti neko ko je masakrirao više od 3.500 srpskih civila i ko u svojoj knjizi otvoreno priznaje da su njegovi vojnici učestvovali u zločinima nad Srbima u Srebrenici?! Da li monstrum koji je zvjerski mučio i ubio na stotine srpske djece, među njima i maloljetnog Slobodana Stojanovića, kojem su Naserovi zlikovci rasporili stomak u obliku krsta, može da se naziva nevinim čovjekom?!

U saopštenju se dodaje da sje ovakvim skandaloznim postupanjem Sud BiH još jednom je potvrdio svoju nelegalnu i nelegitimnu prirodu, pokazavši da su mu jedini cilj demonizacija srpskog naroda i promovisanje teze o genocidnosti Republike Srpske.

"Sud, koji je mogao da oslobodi dokazanog zločinca i krvoloka nije institucija pravne države već političko sredstvo u rukama onih kojima je cilj ugrožavanje mira i bezbednosti u regionu", naglašavaju Zavetnici.

Ne može se pričati o pomirenju i dobrosusjedskoj politici sa BiH kada Sarajevo nije spremno da prizna sopstvene zločine nad srpskim narodom. Nema mira i stabilnosti sve dok postoje institucije poput Suda BiH koje nisu tu da bi sprovodile pravdu, već su oruđe za ugrožavanje bezbjednosti u regionu i stvaranje atmosfere da je genocid nad Srbima opravdan i dozvoljen, ocijenili su Zavetnici.

Zavetnici apeluju na državno rukovodstvo Srbije da svuda i na svakom koraku u međunarodnoj zajednici otvara pitanje procesuiranja zločina nad srpskim narodom i insistira na dosljednom i pravičnom kažnjavanju onih koji su te zločine osmislili i izvršavali.

Beograd mora da pokaže političku i diplomatsku odlučnost kada je u pitanju rasvetljavanje svih zločina nad Srbima tokom 90-ih, smatraju Zavetnici.

Takođe, Zavetnici su dali punu podršku naporima državnog rukovodstva u Banjaluci da se raspiše referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, smatrajući da je vrijeme da se narod Republike Srpske odupre diktatu ovih nametnutih antisrpskih i antidejtonskih institucija.