latinica  ћирилица
10/10/2017 |  09:09 | Autor: RTRS

Internet prodaja oružja

Pištolji, puške, snajperi i druge vrste naoružanja, te pancir prsluci i druga oprema mogu se naći putem oglasa na internetu, a ponuda je tako raznovrsna da bi se njome mogla opremiti i vojna jedinica.
Oružje (Foto: fokus.ba) -
Oružje (Foto: fokus.ba)

Da do takve opreme često dolaze i oni u vodama kriminala potvrdio je slučaj Amela Sejfovića, koji je nedavno pobjegao iz sarajevskog zatvora, pa je uhvaćen, a na njegovom suđenju je navedeno da je kupio dva pancirna prsluka od Ajdina T., koje je koristio za pljačku Raiffeisen banke na Ilidži. Sudu je priložena i foto-dokumentacija pisane prepiske putem portala Olx.ba.

Cijene pancir košulja, raznih proizvođača i modela, od onih koje koristi američka vojska, policijskih taktičkih pancira, do diplomatskih pancir košulja kreću se od 100 do 500 KM, a transakcija u većini slučajeva, kako su naveli prodavci, ide ličnom primopredajom.

Kada su u pitanju puške, u ponudi je skoro pa sve: karabini, snajperi, automatske i poluautomatske puške, papovke, sačmarice i razni pištolji. Veliki broj prodavaca navodi da prilikom prodaje nije potrebno imati dozvolu za oružje tog kalibra. Isto tako lako se može doći i do "bubica", raznih prislušnih uređaja, čak i onih u obliku stik uređaja.

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosna pitanja, međutim kaže da dostupnost oružja ne treba puno da brine, već to što su vijesti o ubistvima i pokoljima omiljena tema naslovnih strana medija.

Izvor: Nezavisne novine