latinica  ћирилица
10/10/2017 |  09:11 ⇒ 09:14 | Autor: RTRS

Seul strahuje od nove raketne probe S.Koreje

Јužna Koreja je danas objavila da održava punu borbenu gotovost nakon što su se pojavile spekulacije da je moguće da će Sjeverna Koreja izvesti probu balističke rakete u vrijeme kada obilježava 72 godine od osnivanja vladajuće Radničke partije Koreje.
Kim DŽong Un (Foto: Sputnik/ Ilja Pitaljev) -
Kim DŽong Un (Foto: Sputnik/ Ilja Pitaljev)

 

AFP napominje da Pjongjang često izvodi provokativne testove da bi obilježio ključne istorijske događaje za tu zemlju.

Portparol Združenog generalštaba Јužne Koreje rekao je da vojska te zemlje pažljivo prati kretanje sjevernokorejske vojske i održava punu borbenu gotovost.

Јonhap je javio da su na određenim lokacijama u Sjevernoj Koreji zabilježeni "konzistentni pokreti osoblja i opreme", nagovestivši da je moguće da su u toku pripreme za još jedan test naoružanja te zemlje.

Nije još poznato da li će Sjeverna Koreja održati zvanične proslave godišnjice osnivanja vladajuće partije niti da li će se lider te zemlje Kim DŽong Un pojaviti u javnosti.

Sjevernokorejski mediji izvještavaju o istovremenom razvoju nuklearnog oružja i ekonomije i dodaju da je vojna snaga garancija za pobjedu.

Sjeverna Koreja izvela je početkom septembra šestu i najobimniju nuklearnu probu, tvrdeći da je riječ o eksploziji hidrogenske bombe koja se može uglaviti u raketu.

Izvor: Tanjug