latinica  ћирилица
10/10/2017 |  10:11 ⇒ 10:36 | Autor: RTRS

Selaković: Erdoganova posjeta veoma značajna

Značaj posjete turskog predsjednik Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji je veliki jer ona pokazuje da je Srbije postala politički zrela i da razgovara i sa onima sa kojima nije saglasna u svemu ali traži zajedničke dodirne tačke, naveo je za RTS generalni sekretar predsjednika republike Nikola Selaković.
Nikola Selaković - Foto: Novosti.rs
Nikola SelakovićFoto: Novosti.rs

Selaković je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da o značaju posjete za Srbiju svjedoči to što je Erdogana na aerodromu sinoć dočekao predsjednik Vučić sa čitavom Vladom Srbije.

Ukazao je da nakon sporazuma koji će biti potpisani slijede velike beneficije za privredu, a tiču se izvoza goveđeg mesa i suncokretovog ulja u Tursku. Biće potpisani i mnogi sporazumi o saradnji dvije zemlje.

Selaković je dodao da Turska ima široku sferu uticaja i dodao da sa Erdoganom dolazi i 185 jakih privrednika koji su ulagali u Srbiju tamo gdje niko drugi nije htio.

Međutim, Selaković je rekao da je primijetio da je, uprkos tome, glavna vijest to što će biti gužve u Beogradu i koliko će se gdje čekati.

"Ali ako je to glavna vijest, onda to govori koliko napredujemo, ako nemamo ništa bitnije", rekao je Selaković.

Generalni sekretar predsjednika je dodao i da ga Erdoganova posjeta podsjeća na neka ranija vremena kada su kralj Aleksandar i tadašnji lider Turske Ataturk tražili zajedničke imenoioce za saradnju dvije države.

Odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije i Turske sa Rusijom i načinu na koji zadapad gleda na to, Selaković je rekao da je Srbija mala zemlja da bi se bavili politikom velikih sila.

"Ono što je za nas važno to je napredak ekonomije i modernizacija vojske, jačanje mira i stabilnosti", rekao je Selaković i dodao da je važno da se saradnjom sa svakom stranom svijeta stvori bolja pozicija za  državu i narod.

Dodao je da je Vučić i kao premijer i kao predsjednik pokazao da je to moguće.

"Važno je da imamo dijalog sa Turskom o saradnji baš kao što čuvamo partnerstvo sa Rusijom i Kinom težeći evropskim integracijama", rekao je Selaković. 

Govoreći o presudi Naseru Oriću, Selaković je podsjetio da je Vučić ukazao da je riječ o nepravdi, ali je dodao da to nije ni prva ni posljednja nepravda prema Srbima. Kaže da je jasno i uočljivo da srpske žrtve ne vrijede i ne mogu da računaju na isti aršin u odmjeravanju pravde.

Međutim, kako je ukazao Selaković, predsjednik je u moru emocija i lakih reakcija ukazao na drugi ugao a to je da istrpimo i da se to ne lomi na odnosima sa našim komšijama Bošnjacima.

"Ajde da tražimo šta nas spaja i da gradimo zajedničku budućnost", rekao je Selaković.

Komentarišući pismo koje je Srbija trebalo da uputi Evropskoj komisiji povodom reakcije na referendum u Kataloniji, Selaković je u kazao da je Španija veliki prijatelj Srbije i da je to dokazala u najtežim trenucima u pretnjama po njen integritet i teritorijalnu cjelovitost .

"Srbija neće da ugrozi te odnose, iz tog razloga je došlo do odlaganja slanja pisma. Ono će biti blagovremeno proslijeđeno onda kada to procjenimo i kada budemo imali razumijevanje prijatelja za to", naveo je on.

Podsjetio je da se priprema unutrašnji dijalog o KiM i da se radi na jačanju ekonomske pozicije Srbije. Dodao je da je javni dug smanjen na 64 odsto BDP-a i poručio da je to rezultat vrijednog rada.

Izvor: RTS