latinica  ћирилица
10/10/2017 |  10:37 | Autor: RTRS

Sutra nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici Vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon srpskog stanovištva, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živkovići i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda ratnim zarobljenicima.

Na suđenju 20. septembra, svjedok Tužilaštva BiH Spasoja Ristanić rekao je da je iz Srednjoškolskog centra u Orašju, gdje je bio zarobljen, odvođen na kopanje rovova i da je tokom granatiranja bio ranjen.

Ristanić je rekao da se napetost u Orašju počela osjećati sredinom aprila 1992. godine, te da su svi koji su imali gdje otići, napuštali grad.

On je dodao da je gradom patrolirao rezervni sastav policije i da je postavljeno nekoliko punktova na kojima je vidio nepoznate, naoružane ljude u crnim uniformama.

Svjedok je priznao da se bojao za život, te da je otišao u sklonište u centru Orašja u kojem je bilo i muslimana i Hrvata. Tu je komandir Vojne policije Pero Vincetić doveo i njegovog oca. Nakon sedam dana, odvedeni su u salu Srednjoškolskog centra u kojoj su zatekli dvadesetak srpskih civila iz Bukove Grede, među kojima je bilo i nekoliko žena.

"Nepoznati vojnici u crnim uniformama kombijem su nas petnaestak odvezli prema Draganovcima na neki nasip 19. juna 1992. godine, a mi smo mislili da će nas ubiti. Međutim, raspoređeni smo po grupama da na tom brisanom prostoru pod granatama kopamo rovove. Јa sam ranjen u avgustu 1992. godine. Taj dan je od gelera iste granate poginuo Mirko Cvijanović, a ranjena su i dva hrvatska vojnika", posvjedočio je Ristanić.

On je potvrdio da je znao Јaćima Cvijanovića, Peru Gavrića, Andriju Gavrića, Stojana Sarića i Radojku Savić, za koje je čuo da su podlegli povredama od premlaćivanja.

"Cvijanović je odveden u Donju Mahalu. Znali smo, koga su tamo odvodili - to nije dobro. Vratio se sa vidnim povredama. Iz oka mu je curila krv. Čuo sam kasnije da je podlegao", rekao je svjedok.

On je potvrdio da je tokom boravka u logoru u Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi u Donjoj Mahali uglavnom redovno dobijao hranu, kao i ostali zatvorenici, te da ga niko nije tukao, maltretirao i zlostavljao.

Početak sutrašnjeg ročišta je u 9.30 časova.

Izvor: SRNA