latinica  ћирилица
10/10/2017 |  11:09 ⇒ 11:40 | Autor: RTRS

Vlada plaća odštetu za Fukušimu

Sud u Јapanu naredio je danas Vladi i operatoru nuklearne elektrane Fukušima da plate 500 miliona jena /4,5 miliona dolara/ hiljadama bivših stanovnika koji traže nadoknadu za izgubljenu imovinu u nuklearnoj katastrofi iz 2011. godine.
Zastava Јapana (foto:© Flickr/ inu-photo) -
Zastava Јapana (foto:© Flickr/ inu-photo)


Okružni sud u Fukušimi saopštio je da Vlada nije naredila Tokijskoj elektrodistribuciji /Tepko/ da unaprijedi mjere bezbjednosti iako je još 2002. godine znala da postoji rizik od velikog cunamija u tom regionu.

Sud je uvažio argument podnosilaca tužbe da je katastrofa mogla da se spriječi da su ministri za industriju naredili Tepku da izmjesti dizelske generatore struje u viša područja iz podruma i da su zaštitili reaktore od vode.



U izvještaju iz 2002. godine navodi se da u području atomske centrale može da se dogodi cunami visine 15,7 metara, prenio je AP.

Upozorenje na cunami ponovljeno je u izvještaju iz 2008. godine, ali je Tepko to još jednom ignorisao.

Cunami koji je zahvatio nuklearnu elektranu u martu 2011. godine doveo je do isključenja generatora električne energije i pada sistema za hlađenje reaktora.

Tada se dogodila velika havarija, u kojoj su se reaktori istopili, a radijacija proširila u tlo, more i vazduh.

Oko 12.000 ljudi širom Јapana podnijelo je oko 30 tužbi protiv države i Tepka, a najveću pojedinačnu grupu čini 3.800 ljudi. Oni su podnijeli zajedničku tužbu 2015. godine .

Izvor: Srna