latinica  ћирилица
10/10/2017 |  12:20 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Brojni infrastrukturni projekti na području Nevesinja i Bileće (VIDEO)

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, boravila je danas u Nevesinju i Bileći gdje je razgovarala sa opštinskim rukovodstvima.
Srebrenka Golić u Nevesinju - Foto: SRNA
Srebrenka Golić u NevesinjuFoto: SRNA

U Nevesinju i Bileći uspješno su realizovani ili je u toku realizacija projekata energetske efikasnosti, a radi se o objektima koje koriste školska djeca i omladina. Vlada i Ministarstvo će pomoći te projekte. Ministrica Golić posjetila je danas i gradilište tunela za potrebe HE Dabar.

Projekat Hidroelektrane Dabar, kada bude završen biće žila kucavica Hercegovine, a radi se o izuzetno vrijednom višenamjenskom projektu. Osim hidroenergije, projekat je usmjeren na razvoj poljoprivrede i vodosnabdijevanja, istakla je Golićeva.

"Kada bude završen sistem Gornji horizonti, izgrađeni, dobijaćemo novih 159 megavata, struje. Ali, ovaj objekat osim privrednog ima i mnogo veći značaj za kompletno stanovništvo ove regije jer će podrazumijevati i nova radna mjesta", istakla je Golićeva.

Proboj tunela teče planiranom dinamikom, a danas su dogovoreni načini za izdavanje dozvola za izgradnju brane „Pošćenje“ i elektro-mašinske zgrade.

Željko Zubac, v.d.direktor HE Dabar ističe da se postići planirani rokovi za izgradnju jer je već iskopano 1,2 kilometra tunela, kao i pristupni tunel.

U Bileći je otvoren rekonstruisani objekat Osnoven škole „Sveti Sava“, u okviru projekta energetske efikasnosti. Radovi su završeni početkom maja ove godine, a umjesto lož-ulja, koriste se obnovljivi izvori energije.

Čitav projekat, istakla je ministrica Golić, koštao je 700.000 maraka, od toga Vlada RS izdvojila je 600.000 KM i UNDP 100.000 KM iz Razvojnog programa UN-a.

Miodrag Parežanin, direktor OŠ „Sveti Sava“ ističe da su već za prva tri mjeseca ove godine na energentu uštedjeli oko 30 odsto.

Na području Nevesinja u toku je realizacija brojnih projekata infrasttrukture – puteva, vodovoda, a uskoro slijedi rekonstrukcija sportske dvorane. Uz pomoć Vlade, obezbijeđeno je 80.000 maraka za rekonstrukciju krova.

"Za godinu dana u Nevesinje je uloženo toliko novca koliko nije u posljednjih 15 godina. Pokrenuli smo značajne projekte koje sada realizujemo", istakao je Milutin Samardžić, zamjenik načelnika Opštine Nevesinje.

Započete projekte, vrijedne više miliona maraka, u kojima ne bude mogla učestvovati Vlada, Opština će, djelimično ili u cijelosti finansirati kreditnim sredstvima.