latinica  ћирилица
10/10/2017 |  12:57 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Podrška Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave BiH

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamenatarne skupštine BiH danas je u drugoj komisijskoj fazi podržala Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, koji je predložio Savjet ministara BiH.
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

Predloženi zakon, koji je već usvojio Predstavnički dom, za cilj ima usklađivanje nadležnosti Ministarstva pravde sa Zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i zadužbinama.

Komisija je danas utvrdila da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik SBB-a Damir Arnaut, usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Protivljenje predloženom zakonu, kojim se traži ukidanje privilegija da vozila funkcionera imaju pravo prvenstva u odnosu na hitnu pomoć i vatrogasce, kako je regulisano aktuelnim zakonom, izrazio je član Komisije Bariša Čolak, ocijenivši da se u praksi nikada nije desilo da se ne ustupi prvenstvo vozilima hitne ili vatrogasne službe.

Konstatujući da postoje neprimjerene situacije korištenja rotacionih svjetala na vozilima funkcionera Ljilja Zovko izrazila je bojazan da bi se prihvatanjem predloženog rješenja ta praksa mogla prenijeti na vozila hitne i vatrogasne službe.

"Ovo pitanje treba precizno regulisati, jer svijest vozača ne možemo popraviti", rekla je Zovko.

Usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, a kojim se na prijedlog poslanika DF-a Maje Gasal Vražalica uklanja diskriminacija kada je riječ o korištenju broja dana za godišnji odmor zavisno od funkcije.

U raspravi o ovom zakonskom prijedlogu Zovko je izrazila neslaganje što se zakon odnosi na inače privilegovane državne službenike, dok je najveća diskriminacija kada je riječ o platama, obavezama i pravima, među kojima i pravo na odmor u privatnom sektoru.

"Trend je da u svemu tražimo jednaka prava, a kad će ona biti prepoznata u privatnom sektoru", upitala je Zovko.

Izvor: Srna