latinica  ћирилица
10/10/2017 |  12:59 | Autor: RTRS

Neizvjesna uloga Specijalnog suda za zločine nad kosmetskim Srbima

Porodice nestalih i kidnapovanih Srba na Kosovu i Metohiji mogu se nadati, ali neće dobiti odgovor ko je naređivao i ko je izvršavao zločine nad Srbima, rekao je predsjednik Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović.
Balkan (Foto: Sputnik) -
Balkan (Foto: Sputnik)

"Porodice stradalnika su ogorčene jer kako vreme odmiče spoznaja istine je sve udaljenija. Oni koji su kako u međunarodnim, tako i u srpskim i kosovskim institucijama zaduženi za pronalaženje i kažnjavanje zločinaca su inertni i nastoje da vreme, ukoliko to zločinci već nisu uradili, `ukloni svedoke zločina`", istakao je Trifunović.

Ostaje, dodao je Trifunović, da porodice nestalih i kidnapovanih Srba nastave borbu za istinu, ali je, kaže, od toga malo koristi ukoliko nadležne institucije države Srbije ćute i saglašavaju se sa stavovima međunarodnih i kosovskih zvaničnika.

On izražava strah da će Specijalni sud suditi samo Srbima, jer iskustvo iz Hrvatske i BiH, kako veli, uči Srbe da su svi zločinci nad Srbima unaprijed abolirani.

Porodice nestalih i kidnapovanih Srba, kako prije dva dana u Gračanici reče predsjednik Udruženje porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović, ne mogu da vjeruju da Tužilaštvo za ratne zločine od osnivanja 2003. godine do danas nije podiglo optužnice protiv albanskih zločinaca, iako je, kako ona navodi, imalo čvrste dokaze protiv svih do jednog komandanta bivše OVK.

Porodice traže odgovornost za ćutanje i nerad Tužilaštva za ratne zločine Srbije, a od Vlade i predsjednika Srbije da donesu odluku o gašenju tog tužilaštva.

"Ako tužilaštvo nema ingerencije na Kosovu i Metohiji, ako nisu optužili ni jednog komandanta terorističke OVK, ako su jedino hapsili srpske generale vojske i policije i Srbe, pitamo se zašto onda postoji", ističu iz Udruženja.

So na živu ranu porodicama stradalih Srba dolila je izjava predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da je rad budućeg Suda za ratne zločine uveliko obavijen velom neizvjesnosti.

Tači je u prisustvu britanskog ambasadora Rori o Konela optužio međunarodnu zajednicu za neispunjavanje datih obećanja.

Uprkos činjenici da će se, ukoliko do toga dođe, pred Specijalnim sudom suditi zločincima koji su u uniformama terorističke OVK, uz znanje zapadnih mentora, pobili blizu 2.500 Srba i nealbanaca, Tači tvrdi da će presude Specijalnog suda potvrditi ispravnost i "čistotu" borbe za "oslobođenje Kosova".

Predsjednik Republičke komisije Srbije za nestala i kidnapovana lica Veljko Odalović rekao je da "zločinci" zaklonjeni i zaposleni u kosovskim institucijama ne smiju ostati nekažnjeni i da država Srbija neće odustati od njihovog gonjenja jer to duguje žrtvama zločinaca i porodicama nestalih, kidnapovanih i ubijenih Srba.

Odalović tvrdi da je Tužilaštvu za ratne zločine dostavljeno više desetina hiljada stranica dokaznog materijala, video materijala, fotografija, izjava svjedoka i DNK analiza.

Izvor: SRNA