latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:07 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Rodić: Razmisliti o najavi suspenzije referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragutin Rodić ocijenio je da, nakon oslobađajuće presude Suda BiH ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, u Republici Srpskoj treba dodatno razmisliti o najavi suspenzije referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Dragutin Rodić (Foto: www.parlament.ba) -
Dragutin Rodić (Foto: www.parlament.ba)

Rodić je u izjavi novinarima u Sarajevu podsjetio da problemi u radu Suda i Tužilaštva nisu od juče, zbog čega izvještaji ove dvije institucije još nikada nisu usvojeni u parlamentu BiH.

Prema njegovim riječima, to jasno govori o nezadovoljstvu radom tih institucija, što je potvrđeno i jučerašnjom oslobađajućom presudom Oriću nakon dvogodišnjeg procesa u kojem Tužilaštvo nije, a moralo je, pribaviti sve dokaze koji bi potvrdili da se zločin desio.

"Јuče se pokazalo da počinioci za zločine nad Srbima nisu adekvatno kažnjeni zbog čega javnost Republike Srpske ne podržava rad ovih institucija", naglasio je Rodić.

On je istakao da će prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se nakon presude Oriću suspenduju rad Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske biti rješavan u institucijama sistema Republike Srpske.

"Ono što institucije odluče, to će biti i provedeno, bar kada je riječ o Republici Srpskoj", zaključio je Rodić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak poručio je da nije u redu da za ratne zločine nad civilnim stanovništvom nema nijednog osuđenog komandanta takozvane Armije BiH, ističući da ratni zločini nad civilima, bez obzira kom narodu pripadali, moraju biti jednako tretirani.

"Јe li do Tužilaštva ili do Suda, ali do nekoga jeste, do onih koji su bili dužni da obezbijede adekvatne dokaze kako bi se došlo do odgovarajuće presude, koja bi koliko-toliko bila satisfakcija za žrtve", rekao je Čolak i ponovio da sve žrtve moraju biti jednako tretirane, bez obzira na nacionalnost, vjeru, pol.

Čolak nije želio da komentariše Dodikovu izjavu o suspenziji rada Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske, ali je rekao da razumije nezadovoljstvo.

"Mislim da rješenja treba tražiti u okviru sistema BiH", dodao je Čolak.

Prema njegovim riječima, nije dobro što u BiH ne postoji instanca nezavisna od Suda BiH, koja bi rješavala žalbe na odluke ovog suda.

"Mislim da rješenje da u okviru istog suda imate i prvi i drugi stepen naprosto nije dobro i da rješenja treba tražiti u tom pravcu", naveo je Čolak i dodao da treba mijenjati i zakon o Visokom i sudskom tužilačkom savjetu.

Prema njegovom mišljenju, u pravosudni sistem BiH ušlo je jako mnogo kadra, koji to ne zavređuje, i to je veliki problem.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o Sudu i Tužilaštvu BiH okarakterisao je kao korištenje sudskog predmeta u političke svrhe.

"Ovo je ponovo jedna situacija u kojoj Milorad Dodik reaktivira stare teme kada su u pitanju Sud i Tužilaštvo. S obzirom na njegove reakcije koje je napravio nakon jučerašnje presude, pozivajući srpske članove da napuste ove institucije, mislim da je krajnje vrijeme da se i međunarodna zajednica oglasi po ovom pitanju, da se uključi, jer ovo su čiste antidejtonske izjave", ocijenio je Softić.

Izvor: SRNA