latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:31 | Autor: RTRS

Bh. parlamenatarci: Sprovesti sudske odluke i spriječiti malverzacije

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak smatra da je u ovom trenutku, kada je riječ o izbornom zakonodavstvu u BiH, najvažnije sprovođenje odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda.
Institucije BiH - Foto: RTRS
Institucije BiHFoto: RTRS

Ističući da u izbornom procesu postoji veoma mnogo nedostataka, od kojih se neki odnose i na sprovođenje sudskih odluka, Čolak je novinarima u Sarajevu rekao da je za rješenje tih problema potrebna politička volja.

"Ako postoji politička volja, onda nije problem pretočiti to u normativu. Te stvari se moraju regulisati izbornim zakonodavstvom, koje je poslije Ustava praktično najvažnije zakonodavstvo", konstatovao je Čolak i zauzeo se za demokratizaciju izbornog procesa.

Srpski delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dragutin Rodić nije optimista da će do iduće godine biti postignut politički konsenzus o izmjenama Izbornog zakona, ističući da nema dovoljno političke volje za tako nešto.

"U BiH ne postoji politička volja o velikom broju političkih pitanja, pa tako ni o izbornom zakonodavstvu", rekao je novinarima Rodić.

On je ocijenio da je rješenje u elektronskim procesima, odnosno uvođenju potpuno drugog vida glasanja, čime bi se omogućila objektivnost i kontrola izbornog procesa, te postiglo da rezultati izbora odražavaju volju naroda.

I zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić smatra da je za rješenje za ukidanje izbornih malverzacija koje se dovode u vezu sa radom biračkih odbora u uvođenju novih tehnologija u izborni proces.

Prema njegovom mišljenju, nove tehnologije spriječile bi malverzacije u biračkim odborima, ali i ubrzale dobijanje konačnih izbornih rezultata.

Izvor: SRNA