latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:34 | Autor: RTRS

Vlada FBiH: Utvrđen Nacrt zakona o dugu, zaduživanju i garancijama

Vlada Federacije BiH /FBiH/ utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH.
Vlada Federacije BiH (Foto: fbihvlada.gov.ba) -
Vlada Federacije BiH (Foto: fbihvlada.gov.ba)

Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH se uređuju uslovi, način i postupak zaduživanja FBiH, kantona, gradova, opština, vanbudžetskih fondova, vanbudžetskih korisnika i javnih preduzeća, izdavanje garancija FBiH, kantona, gradova i opština, obezbjeđenje sredstava za servisiranje duga, vođenje evidencije i izvještavanje o dugu i garancijama.

Donošenje ovog zakona podstaknuto je potrebom FBiH da sprovede planirane ekonomske politike i reforme za uspostavljanje novih fiskalnih pravila EU za dug, zaduživanje i garancije, te zbog obuhvata mjerenja javnog duga u skladu sa statističkom metodologijom EU.

Sprovođenje ekonomskih politika podrazumijeva postizanje tri temeljna cilja, od kojih je jedan obezbjeđivanje kontinuiranog održavanja javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod u okviru kriterijuma iz Mastrihta, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Od decembra 2009. godine u FBiH se preduzimaju aktivnosti na unapređenju upravljanja dugom, u okviru kojih je Odjeljenje Svjetske banke koje se bavi procjenom performansi za upravljanje dugom sprovelo procjenu učinka u FBiH.

Na tom temelju je sačinjen izvještaj, prema kome su identifikovane aktivnosti koje zahtijevaju sprovođenje korektivnih mjera, te je predložen Reformski plan za upravljanje dugom.

Za sprovođenje novog zakona nije potrebno obezbijediti sredstva u budžetima, jer njegovo usvajanje ne predstavlja novu finansijsku obavezu.

Federalna vlada donijela je odluku kojom utvrđuje kriterijume raspodjele sredstava utvrđenih u budžetu FBiH za 2017. godinu na poziciji tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima.

U saopštenju se dodaje da je riječ o finansijskoj pomoći od 12.000.000 KM, od čega će kantonima biti raspoređeno 9.000.000 KM, a opštinama 3.000.000 KM.

Kriterijum za raspodjelu sredstava kantonima su broj stanovnika i površina, te broj učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju kantona.

Za primjenu ovih kriterijuma koristiće se podaci Federalnog zavoda za statistiku i Poreske uprave FBiH, a kao jedan od dodatnih kriterijuma je smanjenje zaposlenih na dan 31. decembar. 2016. godine u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima kojim se utvrđuje postupak ispitivanja i stavljanja u promet, proizvodnja, označavanje, promet na veliko i malo, farmakovigilancija, kontrola kvaliteta, oglašavanje i nadzor nad veterinarsko-medicinskim proizvodima.

Prijedlog zakona donesen je s ciljem obezbjeđivanja njihovog kvaliteta, neškodljivosti i djelotvornosti, kao proizvoda za zaštitu zdravlja životinja, a time i zaštitu zdravlja ljudi od ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda u hrani životinjskog porijekla i u hrani za životinje.

Izvor: SRNA