latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:39 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS

Gradonačelnici dali podršku za trasu auto-puta preko Bijeljine

Gradonačelnici Bijeljine Mićo Mićić, Brčko distrikt Siniša Milić i Tuzle Јasmin Imamović, na sastanku u Bijeljini postigli su saglasnost o izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo na trasi koja bi povezala ova tri grada.
Bijeljina: Mićić, Milić, Imamović - sastanak - Foto: SRNA
Bijeljina: Mićić, Milić, Imamović - sastanakFoto: SRNA

"Ako ne računamo Sarajevo, na ovom području živi milion i po ljudi, tako da je razvojni potencijal izgradnje auto-puta ogroman", izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, podsjetio je da Brčko ima jedinu međunarodnu riječnu luku na području BiH, za čiju je obnovu od Evropske banke zatražen kredit od 10 miliona evra.

"Distrikt Brčko ima interes da bude povezan na mrežu auto-puteva, a taj interes ne smije biti u suprotnosti sa interesima drugih, niti ometati ranije počete projekte", rekao je Milić.

Gradonačelnik Tuzle Јasmin Imamović rekao je da za željenu trasu auto-puta koja bi uključila Bijeljinu, Brčko i Tuzlu već postoje brojni idejni i čak gotovi projekti, kao i ogroman interes milion i po građana svih nacionalnosti u ovoj regiji da kroz bolju komunikaciju ostvare bolji život i više radnih mjesta na ovom prostoru.

"Nećemo da ometamo eventualno neke druge zamišljene pravce, hoćemo da budemo jedinstveni, da primijenimo našu prostorno urbanističku regulativu u najboljem interesu građana i da budemo jedinstveni u namjeri da zajednički nađemo investitora", istakao je on.

Imamović je poručio da će gradonačelnici Bijeljine, Brčkog i Tuzle, ako i ne uspiju da postanu dio najavljene izgradnje auto-puta, zajednički nastaviti da traže investitora za bolje saobraćajno uvezivanje u regiji.