latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:56 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Prijedor: Obilježen egzodus Srba iz Sanskog Mosta (VIDEO)

Simboličnim spuštanjem vijenaca i cvijeća u rijeku Sanu sa gradskog mosta u Prijedoru danas je obilježeno 22 godine od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta.
Prijedor - obilježavanje egzodusa Srba iz Sanskog Mosta - Foto: SRNA
Prijedor - obilježavanje egzodusa Srba iz Sanskog MostaFoto: SRNA

Dan je sjećanja i na egzodus Srba iz Sanskog Mosta, 1995. godine. Brojni Sanjani okupili su se na Gradskom mostu u Prijedoru. Poručeno je da i ovaj zločin, za koji niko nije odgovarao – ne smije biti zaboravljen.

Tiho, simbolično i dostojanstveno – prisjetili su se dana kada su zauvijek napustili vjekovna ognjišta. Nove adrese donijele su i „novi život“. Međutim, slike tuge i užasa u očima Srba protjeranih iz Sanskog Mosta, žive su i nakon 22 godine.

Prijedor, koji je upravo tih oktobarskih dana herojski odbranjen od agresije pripadnika takozvane Armije BiH, postao je utočište većine sanskih Srba.

"Mnogi od onih, koje je zadesila ta velika nesreća, prihvaćeni su u našem gradu. Zadovoljstvo nam je da im možemo pomoći, a sve građane Prijedora pozivam da ulože maksimalan napor da se sjećanje na egzodus ne bi izgubilo", poručio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš.

Za ove zločine niko nije odgovarao. Već viđeno – poručuju iz boračkih organizacija. Ovo je još jedan od primjera sprovođenja selektivne pravde u BiH.

Predsjednik gradske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica je naglasila da je strašna činjenica da je pravda za Srbe nedostižna i da se od tolikog broja prognanih Sanjana, na svoja ognjišta od 27.000 Srba vratilo samo njih 1.300.

I dok se protjerani Sanjani s tugom sjećaju egzodusa s vjekovnih ognjišta, u Sanskom Mostu danas se obilježavaju „22 godine života u slobodi“. Postavlja se pitanje – od koga je Sanski Most oslobođen?