latinica  ћирилица
10/10/2017 |  15:05 ⇒ 16:31 | Autor: RTRS

Potpisano 12 sporazuma - U Srbiju stiže gas iz "Turskog toka"

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da će ubrzo u Srbiju doći gas iz gasovoda "Turski tok", čime će biti riješen problem snabdijevanja ovim energentom.
Gasovod: Turski tok - Foto: ilustracija
Gasovod: Turski tokFoto: ilustracija

Erdogan je podsjetio da se "Turski tok" radi u saradnji sa Rusijom, nakon što nije realizovan gasovod "Tanap" i napomenuo da se nastavlja njegova izgradnja kroz crnomorski region, Tursku i dalje ka Evropi.

On je istakao da su o tome razgovarali srpski i turski ministri energetike danas u Beogradu, kao i da o tome Turska nastavlja da pregovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Tako da ćemo u najkraće vrijeme našim prijateljima, poput Srbije, posebno na polju obnovljive energije i gasa, željeti da što prije dopremimo gas. Smatram da ni Putin neće negativno gledati na to", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Govoreći o sutrašnjoj posjeti Novom Pazaru i njegovoj poruci Bošnjacima, Erdogan je istakao da je taj grad most saradnje, te da ima veoma značajnu ulogu za prijateljstvo Srbije i Turske.

"Nikada neću biti uz nacionalizam, posebno uz etnički nacionalizam, i to ću još jednom ponoviti i u Novom Pazaru", rekao je Erdogan, navodeći da će Novopazarcima biti saopštena dobra vijest u vezi sa gradnjom puta Beograd- Sarajevo.

Turski predsjednik vjeruje da će ova posjeta biti veliki početak u odnosima dvije zemlje u svim oblastima.

Vučić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Turska prijatelj Srbije. "Nije ovo 1389. godina, mi smo danas su 2017. godini i hoćemo i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom, napravićemo ih i izgradićemo ih. To je u interesu Turske, ali i velikom interesu Srbije", rekao je Vučić.

On je naveo da je ovo njegov četvrti susret sa Erdoganom ove godine, dodavši da uvijek može da sazna nešto o probemima na Bliskom istoku i turskim odnosima i sa Rusijom i SAD.

"Da vidimo gde našu brojčano i teritorijalno relativno malu zemlju možemo da smestimo u tim okvirima. Zadovoljan sam zbog toga što nam je Turska prijatelj", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija želi da osigura mir i stabilnost i dobre odnose između Srba i Bošnjaka svuda u Srbiji, te dodao da će sutra u Novom Pazaru, gdje će biti i Srbi i Bošnjaci, on i Erdogan govoriti o tome.

Srbija i Turska potpisale 12 sporazuma

Srbija i Turska danas su potpisale 12 sporazuma, uključujući i onaj o slobodnoj trgovini, koji će značiti povećanje izvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda na tursko tržište.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Turske Redžipom Tajipom Erdoganom da je trgovinska razmjena dvije zemlje na nivou od 870 miliona dolara i da se očekuje da bude povećana.

Vučić je najavio da će sutra biti potpisana još četiri u Novom Pazaru, koje je ocijenio kao važne za Srbiju i zahvalio za sve dosadašnje investicije turskih privrednika u Srbiji.

On je najavio da će sutra biti potpisan memorandum o razumijevanju sa grupom "Taj" koja će zaposliti 2.500 radnika u Kraljevu, u kojem je trenutno 14.380 nezaposlenih.

Vučić je rekao da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, o auto-putu Beograd-Sarajevo, Novi Pazar-Tutin, Tutin-Sjenica, te o infrastrukturi aerodroma.

Predsjednik Srbije izjavio je da će u budućnosti Ankara i Beograd graditi sve bolje odnose, te potvrdio da je sa Erdoganom potpisao deklaraciju o osnivanju visokog savjeta za saradnju dvije zemlje, kao i da će svake godine biti održavan jedan sastanak, naizmjenično u Srbiji i Turskoj.

"Srbija oseća Tursku kao prijatelja. Mi jesmo prijateljska zemlja i turskom narodu i turskoj državi. Tako smo se ponašali i tako ćemo se ponašati", poručio je Vučić i dodao da je uvjeren da prijateljstvo Srbije i Turske može da donese još bolje rezultate.

Vučić je dodao da je razgovarano o regionalnim problemima i da postoji saglasnost o tome da su regionalna stabilnost i mir od najvišeg interesa.

"Posebno smo razgovarali o BiH, gde sam ponovio stav Srbije o neophodnosti poštivanja teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta Republike Srpske u okviru BiH", rekao je Vučić.

On je dodao da je Erdoganu govorio o želji da budu uspostavljeni najbolji mogući odnosi između Srbije i BiH, kao i o želji Srbije i srpskog naroda da gradi dobre odnose sa Bošnjacima.

"Verujem da ćemo u tom smislu imati samo podršku sa turske strane", rekao je Vučić.

Vučić je podsjetio tursku javnost da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske kada je pokušan puč i vojni udar u Turskoj.

"Srbija želi da ima čiste odnose sa državama. Kao što vi nikome ne dozvoljavate da ugrožava nezavisnost i suverenitet Turske, tako i Srbija drži do svog dostojanstva, ponosa, nezavisnosti i suverenosti", poručio je Vučić.

Erdogan je rekao da smatra da su danas napravljeni dobri temelji za razvoj buduće saradnje dvije zemlje, te da će se odnosi Srbije i Turske još bolje razvijati i imati posebnu konotaciju.

"Biće onih koji će se buniti protiv prijateljstva i zbližavanja Turske i Srbije, ali ako njima ostavimo odnose, gladni neće pitati njih zašto smo ostali gladni", rekao je Erdogan.

On je dodao da Turska "zaista želi sa Srbijom i cijelim Balkanom da napravi korake da bi bili riješeni svi problemi na Balkanu".

"Na tom polju nećemo gledati šta će ko reći i šta će ko komentarisati", poručio je Erdogan.

Govoreći o privrednoj saradnji, Erdogan je naveo da dio turskog poslovnog svijeta obavlja poslove u Srbiji, a da je drugi dio došao danas da bi u narednom periodu mogao da traži mogućnosti za nova ulaganja i investiranje u Srbiji.

"Obim trgovine nije na nivou na kojem mi želimo i cilj nam je da u što kraćem roku povećamo na pet milijardi dolara", rekao je Erdogan.

Erdogan je istakao da nikada neće zaboraviti podršku Srbije u okviru borbe protiv terorističke organizacije FETO-a, te da je na tome zahvalan.

Izvor: SRNA