latinica  ћирилица
10/10/2017 |  17:30 ⇒ 11/10/2017 | 09:24 | Autor: RTRS

Sudija Maksumić zlostavljao srpske zatvorenike, iznuđivao iskaze ...(VIDEO)

Sudija Šaban Maksumić osumnjičen je i da je fizički zlostavljao zatvorenike srpske nacionalnosti u istražnom zatvoru "Viktor Bubanj", a u službenom izvještaju navedeno je da je sa još nekoliko sudija učestvovao u fizičkim zlostavljanjima zatvorenih Srba i potom izjavljivao kako su "tokom noći peglali četnike", navodi se u dokumentu koji je u posjedu Srne.
Šaban Maksumić (foto: www.sudbih.gov.ba) -
Šaban Maksumić (foto: www.sudbih.gov.ba)

Predsjedavajući Sudskog vijeća koje je oslobodilo Nasera Orića, Šaban Maksumić, u sudskoj biografiji osudio je 19 Srba na 263 godine zatvora, dok je nekima od optuženih Bošnjaka izricao kazne ispod zakonskog minimuma, navodi SRNA.

Podsjeća da su nekadašnji Centar javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske podnijeli dvije krivične prijave protiv Maksumića, pod optužbom da je srpske zatvorenike u istražnom zatvoru "Viktor Bubanj" fizički zlostavljao i lišavao prava na pravično suđenje.

Prema izvještaju iz 2005. godine koji posjeduje Srna, CЈB Istočno Sarajevo tereti sudiju Maksumića da je iznuđivao iskaz od Sretka Damjanovića i lično naređivao stražarima da ga prisiljavaju i tuku dok ne potpiše unaprijed pripremljenu izjavu, što su oni i radili.

Maksumić se tereti i da je kao predsjednik Vijeća Okružnog vojnog suda u Sarajevu podržavao stanje protivpravnog zadržavanja Trive i Boška Guslova, produžavajući im pritvor, bez navođenja konkretnih razloga za to.

U to vrijeme, oni su se nalazili u nečovječnim uslovima života i boravka u Vojnom zatvoru, navodi se u dokumentaciji koju posjeduje Srna.

Marko Mikerević, koji je tokom rata obavljao dužnost sudije porotnika u Okružnom vojnom sudu u Sarajevu, svjedočio je o slučajevima fizičkog zlostavljanja srpskih logoraša, rekavši da je u pauzama suđenja sudija Maksumić, zajedno sa drugim sudijama, pričao kako su prethodne noći u zatvoru tukli "četnike" i da su tako trenirali boks, uz napomenu da su sve sudije i tužioci u kancelarijama Suda imali krevete za spavanje, pa su i noću boravili u zgradi Suda.

Sudija Maksumić i "njegove metode rada" spominju se i u drugim izjavama preživjelih logoraša, o čemu postoji dokumentacija.

Sa druge strane, Maksumić je, primjera radi, za zločine nad srpskim civilima u Srebreniku nepravosnažno osudio Ekrema Ibračevića samo na tri godine, dok su istom presudom ostala dvojica optuženih oslobođeni.

Takođe, sudija Maksumić je kao predsjedavajući Prvostepenog vijeća Indiru Kamerić osudio samo na tri godine zatvora, što je ispod zakonskog minimuma, a prilikom izricanja presude rekao je da su olakšavajuće okolnosti i to "što je optužena prema oštećenim pokazala poštovanje i da radnje nisu teške".