latinica  ћирилица
10/10/2017 |  17:43 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Imenovan novi prvi zamjenik visokog predstavnika

Američki diplomata Denis Harni preuzeo je dužnost novog prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko distrikt, saopšteno je iz OHR-a.
Denis Harni        (Foto:OHR) -
Denis Harni (Foto:OHR)

Izrazivši dobrodošlicu svom prvom zamjeniku, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da su imenovanjem iskusnog američkog diplomate s izuzetnom karijerom, SAD još jednom potvrdile odlučnost i neprekidnu podršku sprovođenju mira u BiH.

- Uvjeren sam da ćemo zajednički dati značajan doprinos i pomoći BiH da postigne svoj zacrtani strateški cilj priključenja evroatlantskim integracijama - naveo je Incko.

Prije dolaska u BiH, Harni je obavljao dužnost zamjenika šefa misije u Ambasadi SAD u Avganistanu. Prije toga je bio viši savjetnik američkog državnog podsekretara za politička pitanja Tomasa Šanona.

Harni ima bogato iskustvo na području zapadnog Balkana, gdje je između 1993. i 1996. godine radio u Hrvatskoj i BiH. Nakon toga je od 1996. do 1998. godine radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Јugoslaviju.

U diplomatsku službu stupio je 1985. godine, a radio je u Brazilu, Portugaliji, te imao nekoliko mandata u okviru Kancelarije za evropska i evroazijska pitanja i Kancelarije za političko-vojna pitanja Stejt departmenta, navedeno je u saopštenju.

Denis Harni je na Nacionalnom vojnom koledžu stekao magisterij iz nacionalne bezbjednosne strategije, a diplomirao je na Vejk Forest univerzitetu. Govori portugalski, a učio je zvanične jezike zastupljene u BiH.

Sedam puta je bio dobitnik nagrade za vrhunske počasti Stejt departmenta, a američka vojska dodijelila mu je medalju za izuzetnu civilnu službu.

Izvor: SRNA