latinica  ћирилица
10/10/2017 |  17:58 ⇒ 11/10/2017 | 12:35 | Autor: RTRS

Dodik pozvao narod i političare na jedinstvo: U Sarajevu za Srbe nema pravde! (VIDEO)

Dan nakon skandalozne oslobađajuće presude Naseru Oriću i poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Srbi napuste pravosudne insitucije na nivou BiH, nije izvjesno da li će Srpska poslati jedinstven odgovor. Dodik i danas poručuje da srpski predstavnici moraju prekinuti rad na nivou BiH jer, kaže, daju legitimitet Sarajevu, koje ne drži do Srba.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Srbi su naivno vjerovali da će oni koji su se borili za Aliju Izetbegovića pravedno suditi Naseru Oriću, kaže predsjednik Srpske. Kategoričan je - mora se aktivno raditi na tome da se prekine negativna praksa pravosuđa BiH.

"U Sarajevu nema pravde za Srbe i učiniću sve da se borimo protiv takve BiH", kaže Dodik. Јedan od načina je izlazak Srba iz bh. pravosuđa.

"Јa pozivam i smatram da je to primjerena reakcija u ime Republike Srpske i nepravde koja je kreirana prema Srbima i srpskim žrtvama prije svega."

Ni predsjednik Narodne skupštine nema dilemu o tome kakav bi trebalo da bude odgovor Srba zaposlenih u institucijama BiH.

"Da sam na njihovom mjestu, ja bih to učinio. Јa bih podnio ostavku."

Opozicija u Srpskoj smatra da je to poziv upućen licima koja su u pravosudne institucije, u većini slučajeva, imenovana uz podršku Vlade Srpske. Branislav Borenović, predsjednik PDP-a kaže da predsjednik Dodik najbolje zna ko su ti ljudi i hoće li ga poslušati.

"Јa te ljude ne znam", kaže Borenović.

Dragan čavić, predsjednik NDP-a ističe da predsjenik Dodik treba da pozove, od tri člana Sudskog vijeća, dva Srbina koja su učestvovala i podržala odluku vijeća o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću, kao i tužioca Miroslava Јanjića. 

Sličan je odgovor i SDS-ovog Dragana Mektića. Smatra da je riječ o političkom avanturizmu, u koji, kaže, ne bi ulazio.

"Mi moramo tražiti način da se reformiše pravosuđe i da se procesuira svako krivično djelo i ratni zločin na bazi pravde i pravičnosti", dodaje Mektić.

Prijedlog predsjednika Srpske, međutim, ozbiljna je tema za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Dragutin Rodić iz DNS-a smatra da taj prijedlog treba biti rješavan u institucijama Srpske i dodaje da ono što instirucije odluče, treba da bude i provedeno. 

Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda, je bez komentara, ali razumije nezadovoljstvo jer, kako kaže, nikada nije osuđen nijedan komandant tzv. Armije BiH. Safet Softić, njegov zamjenik, priziva intervenciju međunarodne zajednice.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se i međunarodna zajednica oglasi po ovom pitanju, da se uključi, jer ovo su čiste antidejtonske izjave", kaže Softić.

Ne čudi onda što je američka ambasada reagovala čim je Dodik pozvao Srbe da napuste Sud i Tužilaštvo BiH, ocjenjujući ga neodgovornim i tvrdeći da nije u interesu žrtava i njihovih porodica.

"Prije sedam, osam godina meni su u američkoj ambasadi pokazivali dokumentaciju koja govori kako je Naser Orić izvršio te zločine. Međutim, neće oni nikada presuditi nijednog muslimana za zločine nad Srbima na prostoru Srebrenice. Јer, onda se ruši mit o Srebrenici, a to je ključno pitanje. To, međutim, ne znači da mi na to treba da pristanemo", ističe Dodik.

Zbog toga Dodik još jednom poziva narod i sve političare iz Republike Srpske na jedinstvo s ciljem prekidanja ovakve prakse pravosuđa BiH prema Srbima.