latinica  ћирилица
10/10/2017 |  18:00 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Dobojlije pišu peticiju zbog zastarjelih računa za komunalnu naknadu (VIDEO)

Stanovnici Doboja pišu peticije. Odbijaju da plate velike i zastarjele račune za komunalnu naknadu. Traže zaštitu nadležnih ministarstava. Pisaće, kažu, gdje god treba, sve dok grad ne uvaži njihove žalbe.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Peticiju u kojoj odbijaju da plate komunalnu naknadu potpisalo je više od 400 stanovnika prigradskog naselja Bare. Sve su uputili na adresu grada, ali i nekoliko ministarstava od kojih traže da ih zaštiti jer, kako kažu, ne žele da plate usluge koje nikada nisu dobili.

"Ništa  ne rade, rasvjetu ne popravljaju i ne održavaju, ništa mi nemamo od opštine, a traže nam pare. Da bi nešto platio moraš nešto i dobiti", kaže mještanin naselja Bare Dragan Rauković.

Mnogi su se obraćali i Forumu za zaštitu potrošača. Tu kažu da obaveze moraju da se plate, ali je sporno to što su potrošačima vezane ruke, čime su im narušena osnovna prava.

"Nema ugovora, nema faktura, nema opomena, nema ničega, nego odjedanput dobijate sudsko izvršenje ili posljednju opomenu pred sudsko izvršenje, gdje nije iskorišteno ni osnovno pravo zastare. Ko danas plaća dug koji je star pet godina", ističe Snežana Šešlija iz Foruma za zaštitu potrošača u Doboju.

Izvršna sudska rješenja sa dugovima koji datiraju od 2012. do danas stigla su na adrese mnogih građana. Građani odgovaraju žalbama, ali na neke adrese stižu i obavještenja o popisu imovine radi prinudne naplate duga. U Osnovnom sudu to potvrđuju, ali se u DIRG-u ne oglašavaju. U tom preduzeću jedino se mijenjaju direktori, a odnos prema javnosti i odgovor na zahtjeve medija godinama je isti - direktor je nedostupan.

U Forumu kažu da je komunikacija komunalnih preduzeća i potrošača uglavnom jednosmjerna i da to mora da se promijeni. U suprotnom, tužbe će zatrpavati sudove, troškovi i nezadovoljstvo potrošača će rasti, i u tom lancu niko neće biti zadovoljan.