latinica  ћирилица
10/10/2017 |  18:39 | Autor: RTRS

Obama useljava u ukletu zgradu?

Već danima je u američkim medijima aktuelna priča o tome da Barak i Mišel Obama kupuju stan u jednoj od najekskluzivnijih adresa u Njujorku-Grejsi skver 10. Riječ je o stanu čija je vrijednost procijenjena između osam i 10 miliona dolara.
Ukleta zgrada - Foto: ilustracija
Ukleta zgradaFoto: ilustracija

Da je riječ o izuzetno ekskluzivnoj adresi svjedoči i to da su tu živjeli Glorija Vanderbilt, madam Čang Kaj Šek, bivša prva dama Kine u egzilu, te medijski mogul Stiv Ros.

Riječ je o zgradi koju, osim slavnih stanara, "krasi" i epitet najnesrećnije zgrade u Njujorku. Među tragičnim događajima koji su obilježili istorijat ove zgrade svakako su samoubistva sina Glorije Vanderbilt i DŽin Stajn, poznate autorke.

Oboje su samoubistvo izveli skokom s terase svog stana. Takođe, u zgradi su se desila i ubistva, a najpoznatije je ono kada je stanarka zgrade naručila ubistvo svog oca multimilionera. Posljednji u nizu nesrećnih događaja je samoubistvo DŽin Stajn, koja se ubila aprila prošle godine. Ona je bila nasljednica holivudskog mogula.

Njen otac je bio DŽuls Stajn, osnivač "Music Corporation of America", među čijim klijentima su bili Frenk Sinatra, Greta Garbo i DŽoan Kraford. Njegove kćerke Sjuzan i pomenuta DŽin su odrasle u luksuzu Beverli Hilsa, ali se DŽin preselila u Njujork kako bi sama izgradila karijeru.

Ipak, Stajnova je dugo bila depresivna i, prema riječima njene kćerke, skočila je sa svoje terase, koja se nalazi na 15. spratu ove zlokobne zgrade. Prema riječima Dejvida Patrika, bivšeg stanara zgrade i urednika "New York Social Diaryja", Stajnova je, navodno, isplanirala samoubistvo.

"Mislim da je zapravo birala dio gdje bi pala na trotoar. Međutim, pala je na terasu na osmom spratu. Bilo je to veoma tragično", kaže Patrik.

Јoš jedno samoubistvo je obilježilo ovu zgradu. Riječ je o samoubistvu Kartera Kupera, sina Glorije Vanderbilt, kojeg je dobila sa četvrtim suprugom Vajatom Kuperom. Inače, Kareterov brat je jedan od najpoznatijih američkih voditelja Anderson Kuper, koji na Si-En-En-u ima svoju autorsku emisiju.

Anderson Kuper kaže da je brata posljednji put vidio par dana prije tragičnog kraja.

"Bio je upisao Prinston, ali se dosta promijenio. Djelovao je uplašeno i počeo je da ide kod psihoterapeuta", rekao je svojevremeno Anderson Kuper.

Njegova majka Glorija Vanderbilt kaže da je bila u stanu kada se Karter ubio.

"Bilo je ljeto, u stanu je bilo vruće, ali Karter nije želio da upali klimu. Izletio je na terasu, mislila sam da želi da se rashladi. Međutim, u jednom momenutu, vjerovatno ošamućen, skočio je, ali se zadržao na ivici. Rekla sam mu da se vrati, ali ne, on se samo pustio. Sekunda je trebalo da skočim za njim", rekla je tada Glorija Vanderbilt, koja se u međuvremenu preslila na drugu adresu.

Da li će Obama kupiti stan u ovoj ukletoj zgradi ostaje da se vidi, ali navodno kupovina je skoro sigurna, samo se čeka odgovor i pristanak stambenog odbora.

Izvor: Nezavisne novine