latinica  ћирилица
10/10/2017 |  19:32 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Zeman: Rusi da plate Krim, to je gotovo, a slučaj Kosova...

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio u Savjetu Evrope da je ruska aneksija Krima svršen čin, a da je u slučaju Kosova primjenjen princip dvostrukih aršina.
Miloš Zeman - Foto: AFP
Miloš ZemanFoto: AFP

Govoreći o Rusiji i Kirmu, Zeman je predložio da Rusija Ukrajini za izgubljeno poluostrvo isplati odštetu, bilo novčanu bilo u sirovinama.

Češki predsjednik je tokom debate nakon svog govora na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope istakao da je ruska aneksija Krima svršen čin i citirao mišljenje bivšeg njemačkog predsejdnika Јoahima Gauka da bi vraćanje Krima Ukrajini izazvalo evropski rat.

Direktni razgovori Rusije i Ukrajine bi mogli da vode do isplate kompenzacija Ukrajini za izgubljeni Krim, bilo novčane, bilo u sirovinama, predložio je Zeman, naglasivši međutim, da je to samo njegovo lično mišljenje.

Zeman je povodom Krima pomenuo ponovo otcjepljenje Kosova čiju nezavisnost je dio međunarodne zajednice priznao i upozorio da je to očigledan primjer primjene dvostrukih aršina, budući da je Zapad nezavisnost Kosova priznao, a otcjepljenje Krima nije, javlja češki radio.

Izvor: B92