latinica  ћирилица
10/10/2017 |  21:53 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Han: Srbija vodeća u procesu pristupanja Uniji

Evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han izjavio je da je Srbija dobro pozicionirana, kao jedna od vodećih zemalja u procesu pristupanja EU.

Han je tokom razgovora u Briselu sa srpskim premijerom Anom Brnabić zahvalio Srbiji na ključnoj ulozi kada je riječ o stabilnosti regiona.

"Veoma sam zadovoljan što je prva zvanična posjeta Brnabićeve u svojstvu premijera upravo ova Briselu, što pokazuje značaj i posvećenost koju ona pridaje odnosu sa EU. Veliki posao je urađen, što će se uskoro isplatiti otvaranjem novih poglavlja", poručio je Han, prenose beogradski mediji.

On je nakon sastanka sa Brnabićevom istakao da Srbija brzo napreduje, kako bi iskoristila trenutak koji je došao nakon govora predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Јunkera u kojem je dat jasan signal regionu da EU nedvosmisleno podržava politku proširenja na Zapadni Balkan.

"EU vrata su otvorena za nove ulaske, do kojih će doći onoga trenutka kada zemlje ispune kriterijume. Srbija je dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu evrointegracija", naglasio je Han.

On je opisao proces pristupanja kao "maraton u kojem se računa koliko brzo, ali i kvalitetno, mogu da budu primijenjene reforme iz pristupnih poglavlja".

"Mi želimo da napredujemo zajedno ka srpskom ulasku u EU. Kada će to biti - to je u rukama Srbije. Nesumnjivo je da Srbija pripada Evropi i da će brzo postati dio evropske porodice", kaže Han.

Evropski komesar kaže da je posebno ohrabren napretkom Srbije i osjećajem odgovornosti Brnabićeve kada je riječ o oblasti vladavine prava, što će u velikoj mjeri odrediti brzinu evrointegracionog puta Srbije.

Han je rekao da je sa Brnabićevom razgovarao i o primjedbama koje je zvanični Beograd imao na stav Evropske komisije kada je riječ o slučajevima Kosova i Katalonije.

"Razumijem osjetljivost ovog pitanja u Srbiji i dobro je da razgovaramo i to riješimo. Sada je važno da gledamo u budućnost, da vidim šta se može uraditi povodom hrabre inicijative predsjednika Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu, te kako podržati dalji razvoj Srbije i regiona", naveo je Han.

Izvor: SRNA