latinica  ћирилица
10/10/2017 |  22:52 ⇒ 11/10/2017 | 00:15 | Autor: RTRS

Kvalifikacije za SP: Portugal i Francuska u Rusiji, BiH pobjeda u Talinu (FOTO)

Fudbaleri Portugala i Francuske plasirali su se direktno na Svjetsko prvenstvo, dok će u baraž Švajcarska, Holandija i Grčka.
Svjetsko prvenstvo 2018. - Foto: Screenshot
Svjetsko prvenstvo 2018.Foto: Screenshot

Portugalci su u direktnom okršaju do ovog kola perfektnih selekcija savladali Švajcarsku 2:0 i osvojili Grupu B zahvaljujući gol razlici.

Francuzi su prvo mjesto u Grupi A "ovjerili" pobjedom nad Bjelorusijom 2:1, dok je Holandija ostvarila pirovu pobjedu nad Švedskom sa 2:0, "Vikinzi" su se plasirali u baraž takođe zahvaljujući gol razlici.

U borbi za drugo mjesto u Grupi H, koju je ranije osvojila Belgija, Grčka je očekivano nadigrala Gibraltar sa 4:0, te ostavila iza sebe BiH, koja se oprostila od Mundijala pobjedom u Estoniji sa 2:1.

Na Mundijal su se direktno plasirali: Francuska, Portugal, Njemačka, Srbija, Poljska, Engleska, Španija, Belgija i Island. U baražu su Švedska, Švajcarska, Sjeverna Irska, Republika Irska, Danska, Italija, Grčka i Hrvatska.

Prve utakmice baraža igraće se 9, 10. i 11. novembra, a revanši 12, 13. i 14. Žriheb parova je 17. oktobra u Cirigu (14 časova). Nosioci će biti određeni na osnovu FIFA rang liste koja će izaći dan ranije.

Tu neće biti mnogo promjena u odnosu na trenutni plasman selekcija, pa su nosioci Hrvatska, Švajcarska, Italija i Danska.

Njihovi potencijalni rivali kao nenosioci su Grčka, Švedska, Republika Irska i Sjeverna Irska.

Grupa A:

Francuska rutinskom pobjedom zvanično "ovjerila" osvajanje Grupe A. Antoan Grizman i Olivije Žiru, na asistenciju napadača Atletiko Madrida, donijeli su dva gola prednosti protiv Bjelorusije u prva 33 minuta meča, da bi Saroka krajem poluvremena vratio goste u igru. Ali Bjelorusi nisu imali snage za iznenađenje u nastavku.

Holandija je jurila čudo od sedam golova razlike, ali se "oranje" na kraju zadovoljilo utješnom pobjedom nad Švedskom.

Domaći navijači su zaboravili gorak ukus propuštanja još jednog velikog takmičenja jer su ispratili u penziju svoju legendu Arjena Robena. Krilni napadač se na savršen način oprostio od narandžaskog dresa, sa dva gola na "Јohan Krojf areni" u Amsterdamu.

U trećem meču grupe Bugari su razočarali remijem u Luksemburgu sa 1:1. Čočev ih je spasao blamaže poravnavši rezultat sredinom drugog poluvremena.

Grupa B:

U meču dana Portugal je opravdao status šampiona Evrope i izborio direktan plasman na SP. U direktnom okršaju nadigrao je Švajcarsku na La Lušu, a vrata ka Rusiji otvorio im je Јohan Đuru autogolom krajem prvog poluvremena. Tačku je pola sata prije kraja stavio Andre Silva. Tako će Švajcarska sa devet pobjeda u deset utakmica morati u baraž.

Mađarska je u borbi za treće mjesto u grupi savladala Farska ostrva, minimalnim rezultatom, a navijače u Budimpešti je devet minuta prije kraja obradovao rezervista Boda. U derbiju začelja Letonija je razbila Andoru 4:0 i "osvojila" pretposljednju poziciju.

Grupa H:

Grčka nije dozvolila senzaciju, mada bi to bila blaga riječ da je Gibraltar uspio da ostane neporaže na Karaiskakisu.

Kostas Mitroglu sa dva, te Torosidis i rezervista Јaniotas su potvrdili drugu poziciju Helena u grupi i mjesto u baražu.

Tako je BiH ostala bez drugog uzastopnog Mundijala, a "Zmajevi" su se od kvalifikacija oprostili tjesnom pobjedom u Estoniji. Dvostruki strijelac bio je Izet Hajrović, a trijumf je donio šest minuta prije kraja.

Estonija - BiH (Foto: Radio Sarajevo)

Osvajač grupe Belgija je tačku na sjajne kvalifikacije stavila ubjedljivim trijumfom nad Kiprom 4:0. Dvostruki strijelac bio je Eden Azar, pogodio je i njegov brat Torgen, a konačan rezultat je postavio Romelu Lukaku, koji je ušao kao rezerva i stigao do 11. gola.

Na Svjetsko prvenstvo 2018. su se pored već navedenih evropskih selekcije i domaćina Rusije do sada plasirali još: Brazil, Iran, Јapan, Meksiko, Јužna Koreja, Saudijska Arabija, Nigerija, Kostarika i Egipat.

Podsjećamo, Svjetsko prvenstvo u fudbalu održava se u Rusiji od 14. juna do 15. jula 2018. godine, a izvlačenje grupa za Mundijal planirano je za 1. decembar ove godine u Moskvi.

Pogledajte još jednom rezultate kvalifikacija u grupama A, B i H:

A. Holandija – Švedska 2:0 (2:0)

Francuska – Bjelorusija 2:1 (2:1)

Luksemburg-Bugarska 1:1 (1:0)

 

B. Portugal-Švajcrska 2:0 (1:0)

Letonija-Andora 4:0 (2:0)

Mađarska-F. Ostrva 1:0 (0:0)

 

H. Belgija-Kipar 4:0 (1:0)

Grčka-Gibraltar 4:0 (1:0)

Estonija-BiH 1:2 (0:0)

Izvor: RTRS/B92