latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:55 | Autor: RTRS

SzP: Uskratiti nadležnost Suda BiH u slučajevima ratnih zločina

Kredibilitet Suda i Tužilaštva BiH nepopravljivo je narušen oslobađajućom presudom komandantu tzv. Armije BiH Naseru Oriću, zbog čega je neminovno uskraćivanje njihove nadležnosti za suđenje u slučajevima ratnih zločina, saopšteno je iz Saveza za promjene.
Savez za promjene - Foto: SRNA
Savez za promjeneFoto: SRNA

"Neophodno je utvrđivanje isključive nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina u entitetskim pravosudnim institucijama", navodi se u saopštenju.

Takođe je neminovno, zbog opšteg lošeg stanja u pravosudnim institucijama BiH, da se izbor glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH i predsjednika Suda BiH izuzme iz nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, te da se, dodaje se u saopštenju, cijeli postupak njihovog izbora i imenovanja vrši u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz SzP-a naglašavju da su predstavnici SDS-a, PDP-a, NDP-a, SRS-a Republike Srpske i Napredne Srpske danas u Sarajevu, zaključili da je oslobađajuća presuda Oriću skandalozna, te da je to potvrda višegodišnje prakse Suda i Tužilaštva BiH kojom se trajno oslobađaju krivične odgovornosti dokazani zločinci iz redova takozvane Armije BiH.

"Ovakvo stanje je postalo neodrživo zbog čega su prioritet ozbiljne promjene u organizaciji i radu ovih pravosudnih institucija", ističu iz SzP.

Izvor: SRNA