latinica  ћирилица
11/10/2017 |  18:47 ⇒ 22:37 | Autor: RTRS

"Ne smije se preći preko oslobađanja Nasera Orića!" (VIDEO)

Organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata regije Birač traže posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se parlament odredio o budućim koracima nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću. Tražiće i od MUP-a Srpske da istraži navode o pritiscima na svjedoke u ovom slučaju. Iz političkih krugova ocjenjuju da je očigledna sprega pravosudnih institucija sa bošnjačkim političarima.
Naser Orić - Foto: RTRS
Naser OrićFoto: RTRS

Oslobađanje Orića optužbi za ubistvo srpskih zarobljenika crvena je linija preko koje Srbi u Republici Srpskoj i BiH neće preći - jednoglasan je stav ogranizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, koje traže da se o ovom pitanju izjasne i sve institucije.

Ko je vršio pritiske na svjedoke, da li su mijenjani iskazi u predmetu Orić i zašto, te ko je uzeo novac- samo su neka od pitanja za čijim odgovorom tragaju.

Miloš Stupar, predsjednik Regonalnog odbora boračke organizacije Republike Srpske, kaže da svi moraju zauzeti jedinstven stav, a to je "borba" protiv Suda i Tužilaštva BiH.

- Potrebno je da se NSRS, kao najviša zakonodavna institucija, odredi prema ovoj presudi i donese konačne smjernice - kaže Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Kako su nestajali svjedoci u slučaju i zašto su Srbi lažno svjedočili, pitaju i u Boračkoj organizaciji Srpske. Odbor porodica poginulih i zarobljenih boraca pokrenuo je inicijativu da se srpskim svjedocima koji su mijenjali iskaz i davali lažne izjave na suđenju Oriću ukine status kategorisanog borca, kao i sva primanja koja imaju po tom osnovu.

- Tražićemo od naših nadležnih ministarstava da se takvim licima ili ljudima koji su iz kategorije porodica poginulih ukine status kategorisanog borca i članstvo u BORS-u - kažr Zoran Vidić, predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac, rekao je da je vidljivo da su pravosudne institucije na nivou BiH u sprezi sa bošnjačkim političkim elitama.

- Ovo je sramna odluka Suda BiH, koja je prije svega bila motivisana bošnjačkim potrebama da zaštite ona lica koja su počinila ratne zločine nad Srbima, s jedne strane, i da onemoguće da se dođe do konačne istine o događajima u i oko Srebrenice - smatra Košarac.

Pero Petrović,šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske kaže da je na ovom primjeru evidentno da Srbi nemaju jednaka prava u BiH

- U Vijeću naroda Bošnjaci govore da su ugroženi u Republici Srpskoj, što nije tačno. Vidimo da su Srbi ti koji nemaju svoja prava u BiH - kaže Petrović.

Opšte stanje u Sudu i Tužilaštvu BiH je nepopravljivo, ocjenjuju i u Savezu za promjene. Navode da je neminovno uskraćivanje nadležnosti Tužilaštvu i Sudu za suđenje u slučajevima ratnih zločina i utvrđivanje isključive nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina u entitetskim pravosudnim institucijama.