latinica  ћирилица
12/10/2017 |  12:44 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Novalić i Minasi razgovarali o ekonomskim temama

Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi najavio je u razgovoru sa premijerom Federacije BiH /FBiH/ Fadilom Novalićem mogućnost dolaska jedne velike italijanske multinacionalne kompanije na tržište BiH.
Vlada Federacije BiH (Foto: fbihvlada.gov.ba) -
Vlada Federacije BiH (Foto: fbihvlada.gov.ba)


Federalni premijer, koji je danas u Sarajevu priredio prijem za italijanskog ambasadora, pozdravio je tu mogućnost i obećao tehničku i drugu pomoć kako bi taj projekat bio realizovan.

Novalić i Minasi su razgovarali o mogućnostima da neki od velikih italijanskih investitora dođu na tržište BiH, što može biti ohrabrenje i ostalim ulagačima da se pojave u BiH, saopšteno je iz  Vlade FBiH.

Novalić je istakao da postoji i zainteresovanost malih i srednjih preduzeća iz ove prijateljske zemlje za ulaganje na tržište BiH.

Prema njegovim riječima, postoji zainteresovanost za ulaganja u mlade kadrove, odnosno studente italijanskog jezika, ekonomiste, inženjere i druge kako bi bili uključeni u radni proces, čime bi se zaustavio trend odlaska kvalifikovane mlade radne snage u inostranstvo.

Dio razgovora odnosio se i na donošenje novog zakona o akcizama, a ambasador Minasi je izrazio nadu da će zakon biti usvojen, što bi donijelo novi zamah ekonomiji i otvaranju novih radnih mjesta, posebno u infrastrukturnim projektima, kakvi su putevi i auto-putevi.

Posebna pažnja posvećena je reformskim procesima, pitanju načina podrške EU na putu BiH ka evropskim integracijama u čemu će što skorije ispunjavanje Upitnika Evropske komisije imati veliki značaj.

Izvor: Srna