latinica  ћирилица
12/10/2017 |  12:52 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Kramarić - Sakan: Stvoriti uslove za povratak raseljenog stanovništva

Generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zlatko Kramarić danas je u Kotor Varošu razgovarao sa načelnikom opštine Zdenkom Sakanom o stvaranju uslova za povratak hrvatskog stanovništva.
Kotor Varoš, Kramarić - Sakan - Foto: SRNA
Kotor Varoš, Kramarić - SakanFoto: SRNA

 
Kramarić je istakao da status manjinskih nacionalnih zajednica sa jedne i druge strane granice treba unapređivati.

"Opštine u Republici Srpskoj bez građana hrvatske i drugih nacionalnih zajedica bile bi mnogo siromašnije, što važi i za hrvatske gradove jer su srpska, ali i druge nesrpske komponente, ostavile neizbrisiv trag u istoriji Hrvatske", naglasio je Kramarić.

On je izrazio zadovoljstvo što će na području opštine Kotor Varoš u ovoj i 2018. godini biti uloženo 2.600.000 KM zahvaljujući programu Regionalnog stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i Projektu rekonstrukcije stambenog fonda.

"Nastojaćemo da realizujemo nove projekte za povratnike i interno raseljene ljude svih nacionalnosti jer je Kotor Varoš opština sa najmanjom stopom nezaposlenosti i kao takva je privlačna za život", dodao je Kramarić.

Načelnik opštine Sakan naglasio je da je saradnja sa predstavnicima hrvatskog naroda u lokalnom parlamentu na visokom nivou i da je neophodno zajedničkim snagama rješavati životne probleme.

"Hrvatska je članica EU i može nam mnogo pomoći u vezi sa edukacijom o izradi projekata prema pretpristupnim fondovima, ali i da finansijski doprinese rješavanju putne infrastrukture da bi se stvorili preduslovi za povratak raseljenog stanovništva", rekao je Sakan.

Sakan je izrazio nadu da će dosadašnja uspješna saradnja sa Konzulatom Hrvatske u Banjaluci biti nastavljena i zajedničkim naporima poboljšana.

Izvor: Srna