latinica  ћирилица
13/10/2017 |  08:51 | Autor: RTRS

Po: Vašington da izgradi još snažniji odnos sa Beogradom

Sjedinjene Američke Države treba da izgrade još snažniji odnos sa Srbijom i nađu način za promovisanje partnerstva radi stabilnosti cijelog regiona Balkana, rekao je američki kongresmen Ted Po, kopredsjedavajući srpskog kokusa po povratku iz posjete Srbiji.
Bijela kuća, Vašington - Foto: AFP
Bijela kuća, VašingtonFoto: AFP

Američki kongresmen najavio je da će predsjedniku SAD Donaldu Trampu i formalno i neformalno prenijeti poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i podstaći ga da posjeti Srbiju.

"Mislim da će ako ode, Tramp ustanoviti da se Srbima, baš kao i Amerikancima, veoma dopada on i njegov nekonvencionalan način liderstva. Ta posjeta bi bila dobra za Srbiju i SAD, nadam se da će otići", rekao je Po za "Glas Amerike".

Govoreći o pismu koje je zajedno sa još 13 članova kongresa uputio američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu, Po kaže da je to učinjeno jer je potreban pozitivniji odnos SAD sa Srbijom.

"To je dobro ne samo za SAD već i za Srbiju, da razgovaramo o tome kako da budemo bolji partneri. To je dobro ne samo za bilateralne odnose, već pomaže i stabilnosti u regionu", ocijenio je Po.

Prema njegovim riječima, ako je Srbija stabilna u regionu i druge zemlje regiona biće stabilnije.

"Naš cilj je stabilnost u regionu, kao i da imamo demokratsku vladu u Srbiji sa kojom SAD mogu da nastave partnerstvo", naveo je Po.

Po ocjenjuje da je prethodna američka administracija ignorisala Balkan i da je to bila greška. "Nadam se da ova administracija neće ignorisati Balkan, nijednu od zemalja Balkana", kaže Po.

Kada je riječ o odnosu prema NATO, Po navodi da razumije zašto Srbija ne želi da bude u NATO, ali želi da bude u EU.

"Svakako bih podržao Srbiju u želji da uđe u NATO, ali razumijem da ona želi da bude neutralna zemlja i neću ulaziti u rasprave oko toga", rekao je Po.

On je ocijenio da je za dugoročnu stabilnost Evrope važno da se shvati da se "Rusija nije promijenila od vremena Sovjetskog Saveza".

Izvor: SRNA