latinica  ћирилица
13/10/2017 |  20:14 | Autor: RTRS

Liga nacija u odbojci počinje 2018.

Svjetske odbojkaška federacija najavila je početak Lige nacija za 2018. godinu, koju će igrati ženska i muška reprezentacija Srbije.
Odbojka - Foto: ilustracija
OdbojkaFoto: ilustracija

- Ovo je ključni trenutak za budućnost našeg sporta. Liga nacija je najvažnije takmičenje u istoriji FIVB. FIVB uživa veliki uspjeh u posljednjih 70 godina, ali uvijek moramo da gledamo naprijed i tražimo način da se poboljšamo - rekao je predsjednik FIVB Ari Grasa na proslavi 70. rođendana te organizacije u Parizu.

Muško takmičenje će uz Srbiju činiti Brazil, Italija, SAD, Kina, Francuska, Argentina, Iran, Poljska, Njemačka, Јapan i Rusija, dok će Australija, Јužna Koreja, Kanada i Bugarska biti "izazivači".

Pored srpskih odbojkašica, ključne ekipe u ženskom dijelu su Brazil, Italija, SAD, Kina, Holandija, Tajland, Turska, Јužna Koreja, Njemačka, Јapan i Rusija, a tu su još Argentina, Dominikanska Republika, Poljska i Belgija.

Takmičenja će činiti po 12 reprezentacija, dok će preostale četiri igrati drugi turnir za ulazak među 12 najboljih.

Biće igrano ukupno 130 utakmica u sezoni, a svaka ekipa će igrati bar 15, dok će svaka zemlja biti domaćin bar jedne grupe, čime FIVB želi da odbojku približi navijačima širom svijeta.

FIVB će više detalja oko takmičenja predstaviti u narednom periodu.

Izvor: RTS