latinica  ћирилица
15/10/2017 |  08:39 ⇒ 08:56 | Autor: RTRS

Švajcarska više nije najbogatija zemlja na svijetu

U neizvjesnom finišu, Švajcarska je zbačena sa trona najbogatije zemlje svijeta...
Cirih (Foto: epa/Ennio Leanza) -
Cirih (Foto: epa/Ennio Leanza)

Njih su pobjedile Sjedinjene Američke Države, kako stoji u "Global Wealth Report" 2016. izvještaju, koji je predstavila osiguravajuća kuća Alianc.

Ipak, nemojte žaliti za Švajcarcima. Njihovo privatno bogatstvo po glavi stanovnika iznosilo je 175.720 evra; prošle godine. Uprkos porastu za 2.7%, njihovo bogatstvo jednostavno nije bilo dovoljno da pobjedi SAD, čiji je rast bio 5.8 %, odnosno na 177.210 evra...

“Baš kao i sistematsko restrukturiranje njihovih bilansa, Amerikanci su prošle godine dobro prošli zbog jačanja američkog dolara u odnosnu na evro“, stoji u prethodno pomenutom izvještaju. Obje ove zemlje su skoro dva puta bogatije od Јapana, koji sa cifrom od 96.890 evra zauzima treće mjesto.

Ipak, kada se radi o bruto iznosu po glavi stanovnika, Švajcarska je ostala na vrhu sa cifrom od 268.840 evra, daleko ispred SAD, sa cifrom od 221.690 evra.

“Prošlogodišnje dobre performanse dosta duguju akcijama koje su bile u porastu pred sam kraj godine, posebno u industrijalizovanim zemljama. Skoro 70 posto rasta imovine prošle godine može se pripisati promjenama u posjedovanju akcija, a samo 30 posto potiče od ušteđevine. Godinu dana ranije, situacija je bila obrnuta“.

U globalu, “obaveze“ u domaćinstvu porasle su za 5.5 % prošle godine, što je najveća stopa rasta od 2007.godine. Nivo zaduženosti se značajno razlikuje od zemlje do zemlje – po glavi stanovnika na primjer, u Grčkoj iznosi prosječno oko 10.220 evra, dok je u Švajcarskoj ta suma 93.120 evra.

“Za taj jaz između ove dvije zemlje možemo okriviti izbijanje globalne finansijske krize“, kažu autori ovog izvještaja, dodavši da “dok su grčka domaćinstva umanjila svoje preobimne dugove u odnosu na prethodne godine, postojeći dug švajcarskih domaćinstava nastavio je da raste u prosjeku oko 3.4 % na godišnjem nivou“.

Izvor: Agencije