latinica  ћирилица
15/10/2017 |  13:10 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

U Rijeci obilježeno 300 godina pravoslavlja

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Dejan Masliković rekao je na svečanoj akademiji u Rijeci, organizovanoj povodom obilježavanja 300 godina pravoslavlja u tom gradu, da pravoslavna crkva danas igra važnu ulogu pozivajući da se vratimo korjenima, svetosavlju i očuvanju moralnih i ljudskih vrijednosti.
Rijeka (foto:croatia.hr) -
Rijeka (foto:croatia.hr)

"Crkva nas sjedinjuje i jača, uči ljubavi, toleranciji i zanemarenim vrednostima", rekao je Masliković na svečanoj akademiji u Pomorskom i povjesnom muzeju hrvatskog primorja, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Masliković je ocijenio da to okupljanje ima još jedan, ne manje bitan značaj, a to je primjer suživota naroda u Istri, dobrih odnosa Srba, Hrvata, Italijana i Istrana i da je upravo to ono što svima uliva nadu u istinski put koji vodi ka zajedništvu, ljubavi, toleranciji i poštovanju različitosti.

"To je i dokaz da jevanđeljska poruka ljubavi koja živi u jednoj zajednici čini da se zajedničkim naporima može proći kroz istorijske bure i iskušenja", napomenuo je Masliković i podsjetio da su se kroz istoriju mijenjali vladari i prilike, ali da pravoslavni narod u Rijeci i Istri opstaje, čuva svoj identitet i da žive u miru sa svojim sugrađanima i komšijama.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i pomoćnik ministra kulture i informisanja za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Hrvatske Ivana Dedić.

U saopštenju se navodi da su se pravoslavci u te krajeve doselili 1717. godine, kada je 218 pravoslavnih porodica došlo u Rijeku, Kraljevicu i Novi.

Njima su odmah zagarantovana vjerska prava, a stavljeni su pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve, navedeno je u saopštenju.

Izvor: SRNA