latinica  ћирилица
15/10/2017 |  13:41 ⇒ 21:44 | Autor: RTRS

Gluhaković: "Kestenijadu" treba unaprijediti (VIDEO)

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je danas da jedinstvenu manifestaciju kakva je kostajnička "Kestenijada" treba zadržati i unaprijediti.
Kestenijada - Foto: SRNA
KestenijadaFoto: SRNA

"Ministarstvo trgovine i turizma, kao generalni pokrovitelj ove manifestacije, koja se po 20. put održava u Kostajnici, u narednom periodu će zajedno sa lokalnom zajednicom i načelnikom opštine naći mogućnosti da se od kestena napravi pravi proizvod", rekao je Gluhaković.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo ocijenio je da je ova jubilarna manifestacija najuspješnija do sada.

"Trudimo se da svake godine uvodimo nove sadržaje, a bitno je da imamo i jedno preduzeće koje radi pakovanje lješnika, oraha i proizvoda od kestena. Uz to, imamo i pčelare koji proizvode kestenov med. Vjerujem da je i ova manifestacija doprinijela da se kesten kao proizvod komercijalizuje i plasira na tržište", istakao je Bundalo.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović rekla je da, kada je u pitanju kostajnička "Kestenijada" sve može stati u jednu rečenicu - ni manje opštine ni veće manifestacije.

Јovanovićeva je istakla da "Kestenijada" iz godine u godinu postaje sve bogatija.

"Ono što je nama najdraže je da su svi uključeni, od predškolskog uzrasta pa do onih najstarijih. Svake godine je sve više izlagača i onih koji učestvuju u različitim programima", rekla je Јovanovićeva.

Ona je naglasila da je gostoljubivost ljudi iz Kostajnice takva da niko odavde neće otići nezadovoljan.

Gosti Kostajnice bili su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, direktor Republičkog sekretarijata vjera Dragan Davidović, načelnici susjednih opština, kao i predstavnici nekoliko opština iz Hrvatske.

Danas, trećeg i završnog dana "Kestenijade", održano je i takmičenje u pripremanju paprikaša u kojem je učestvovalo 60 ekipa. U gradskom parku učesnike i brojne posjetioce zabavljali su Dubički tamburaši, etno grupa KUD-a "Una" iz Novog Grada i trubači.

Program "Kestenijade" obuhvata i pečenje i besplatnu degustaciju kestena, prodajnu izložbu suvenira, voća i meda i ulični sajam knjige.

Organizatori "Kestenijade 2017" su Turistička organizacija i opština Kostajnica, a pokrovitelj je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Izvor: RTRS/SRNA