latinica  ћирилица
15/10/2017 |  14:13 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Dodik: Znatna pomoć opštini Rogatica (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će nadležne institucije Srpske obezbijediti značajna sredstva za podršku opštini Rogatica i to 300.000 KM za sanaciju zgrade Osnovne škole, 80.000 KM za nabavku sanitetskog vozila, kao i 250.000 KM za izgradnju trotoara pored magistralnog puta koji prolazi kroz ovaj grad.
Sastanak Dodika i minstara u Vladi Srpske sa rukovodstvom opštine Rogatica - Foto: SRNA
Sastanak Dodika i minstara u Vladi Srpske sa rukovodstvom opštine RogaticaFoto: SRNA

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Rogatica Miloradom Јagodićem, Dodik je rekao novinarima da će Vlada Republike Srpske pomoći ovoj lokalnoj zajednici da putem saradnje sa bankama sanira naslijeđeni budžetski dug od oko 2,4 miliona KM.

"Ovdje vidim novu atmosferu, novu energiju i novi podsticaj za rješavanje problema građana. Ovdje su glavna pitanja, kao i u drugim opštinama, kako doći do sigurnih i dugoročnih radnih mjesta, prije svega animacijom investitora da ulažu u razvoj i podižu nove kapacitete", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bitno je da i Vlada Republike Srpske kreira programe za dodatna zapošljavanja.

On je pozvao drvoprerađivače da ispunjavaju svoje zakonske obaveze prema državi i da moraju sprovoditi politike Vlade Republike Srpske, a zauzvrat će dobiti podršku institucija Srpske.

"Naslijeđene dugove budžeta, koji iznose oko 2,4 miliona KM, pri čemu je budžet šest miliona KM, treba sanirati, a mi u tom pogledu podržavamo Ministarstvo finansija da pronađe način za rekonstrukciju tih finansijskih obaveza putem emisije obveznica i saradnjom sa bankama. Naša podrška sigurno neće izostati", poručio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je izrazio uvjerenje da će u ovoj lokalnoj zajednici u narednom periodu biti urađeno mnogo toga, s ciljem zadovoljavanja interesa njenih građana.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dodik je potvrdio da podrška neće izostati ni za rekonstrukciju zgrade opštine.

Što se tiče izgradnje brzog puta ka Beogradu, on je rekao da Vlada Republike Srpske poštuje zahtjeve opštine Rogatica u vezi sa tim pitanjem, kao i da konačna odluka o trasi tog putnog pravca neće moći biti donesena bez stava Vlade.

Dodik je rekao da će resorno ministarstvo pomoći opštinskom rukovodstvu pri donošenju strateškog plana za razvoj poljoprivrede u opštini Rogatica, sa posebnim akcentom na proizvodnju mlijeka, krompira, krmnog bilja, sjemena...

Načelnik Јagodić je, zahvaljujući na podršci i razumijevanju predsjednika Dodika, istakao da su glavni problemi ove opštine devastirane zgrade privrednih subjekata /"Sjemeć" i Tvornica prečistača/, rekonstrukcija Doma zdravlja i osnovne škole, izgradnja infrastrukturnih objekata, vodovoda posebno, zatim snabdijevanje drvoprerađivača sirovinom i drugo.

"Osim što smo danas definisali ove probleme, utvrdili smo i konkretne načine za njihovo rješevanje i ja sam prezadovoljan današnjim sastankom sa predsjednikom Dodikom i njegovim saradnicima", istakao je Јagodić.

Dodik je radnu posjetu opštini Rogatica započeo polaganjem vijenca na Spomenik palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, gdje su ga dočekali mnogobrojni građani.

Dodik u Rogatici (Foto: SRNA)

Sastanku u zgradi opštine Rogatica prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, kao i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Saša Košarac.

Ovom sastanku prisustvovali su i narodni poslanici Danijela Mrda i Marko Vidaković, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić, kao i direktor preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić.

Izvor: SRNA