latinica  ћирилица
15/10/2017 |  18:43 ⇒ 21:39 | Autor: RTRS

Građani Srpske troše više struje od potrošača u EU (VIDEO)

Domaćinstva u Srpskoj prednjače u potrošnji struje u odnosu na većinu zemalja Evropske unije. Po nekim procjenama, čak i do 40 odsto više.
Potrošnja struje - Foto: RTRS
Potrošnja strujeFoto: RTRS

Ovi pokazatelji nisu za pohvalu, jer su trendovi razvijenih zemalja - smanjenje potrošnje i racionalno korišćenje električne energije. Da li struju rasipamo zbog loših i energetski neefikasnih fasada ili lidersku poziciju u potrošnji dugujemo tome što je struja najjeftiniji energent, pa se veliki procenat građana grije na struju?

Prosječna mjesečna potrošnja električne energije domaćinstava u Srpskoj iznosi nešto manje od 300 kilovat časova, dok su u januaru ove godine,oboreni rekordi u potrošnji sa oko 400 kilovat časova. Po ovim brojkama u korak smo sa Srbijom, dok sa druge strane trošimo mnogo više od stanovnika zemalja zapadne Evrope.

- Ako posmatramo zemlje u okruženju, recimo da smo negdje u sredini. Teško je porediti sa zemljama EU zbog cijene struje u tim zemljama koja je i do pet puta veća, ali i njihov standard je veći - kaže portparolka Elektroprivrede Republike Srpske Ana Bokonjić Buha.

To što je struja najjeftiniji energent u Republici Srpskoj jedan je od glavnih razloga velike potrošnje, saglasni su i stručnjaci iz oblasti energetike. Povoljni kilovati razlog su što se veliki broj potrošača grije ili bar dogrijeva na struju.

- Nažalost, najveća porošnja ide na domaćinstva i grijanje. Kažem nažalost, jer evropski trendovi kažu da se struja kao energent treba više usmjeravati u indistriju što generiše dalji razvoj - istakao je Petar Gvero, profesor Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

Drugi razlog što je Srpska visoko na ljestvici potrošnje je loša energetska efikasnost objekata. Stručnjaci smatraju da bi potrošnja struje bila smanjena i do 30 odsto, a time bi i mjesečni računi bili manji, ako bi se poboljšala energetska efiksanost stanova.

BiH je ocijenjena kao zemlja sa veoma visokom neefikasnošću. Od 2013. godine, UNDP je u saradnji sa entitetskim instutucijama pokrenuo projekte rekonstrukcije objekata iz oblasti školstva i zdravstva. Za popravke 112 objekata uloženo je 22,5 miliona KM.

Druga strana priče o velikoj potrošnji je neracionalno korišćenje energije i upotreba kućanskih aparata. Osim racionalnog korišćenja, aparate je potrebno i pametno kupovati, uvažavajući energetske klase i specifikacije.