latinica  ћирилица
15/10/2017 |  19:02 ⇒ 16/10/2017 | 07:49 | Autor: RTRS

Rogatica- Potrebna obnova puteva i osnove škole (VIDEO)

Na pomolu su nove investicije u opštinu Rogatica. To su najavili predsjednik Srpske Milorad Dodik i ministri koji su posjetili ovu opštinu.
Sastanak Dodika i minstara u Vladi Srpske sa rukovodstvom opštine Rogatica - Foto: SRNA
Sastanak Dodika i minstara u Vladi Srpske sa rukovodstvom opštine RogaticaFoto: SRNA

Prioriteti su sanacija osnovne škole i obnova puteva. Vlada će pomoći opštinskom rukovodstvu da sanira naslijeđena dugovanja od 2,4 miliona maraka.

O problemima i razvojnim projektima u Rogatici sa rukovodstvom opštine razgovarali su predsjednik Dodik i ministri Zoran Telegltija, Petar Đokić i Stevo Mirjanić. Sastanku su pristustvali i poslanici ove regije na svim nivoima vlasti i direktori javnih preduzeća u Srpskoj. Zaključeno je da će institucije Srpske podržati razvojne projekte u Rogatici.

Načelnik Rogatice Milorad Јagodić rekao je da je u opštini potrebno obnoviti i zgrade prijeratnih privrednih giganta, poput Tvornice prečistača. On je naveo da su ovom prilikom definisani aktuelni problemi i utvrđeni konkretni načini za njihovo rješevanje .

Ovdašnja Tvornica prečistača mogla bi da počne da proizvodi za potrebe namjenske industrije u Srbiji, rekao je resorni ministar Petar Đokić.

- Nama je cilj da prezentujemo potencijale Republike Srpske na svim mjestima i sa svim investitorima koji obećavaju i garantuju realizaciju novih razvojnih projekata - iszakao je ministar industrije, energetike i rudarstva.

Predsjednik i ministri razgovarali su i sa rogatičkim privredncima. Drvoprerađivači imaju problem sa snabdijevanjem drvnim srotimentima. Poručeno je da dozvoljeni etat za sječu šume na ovom prostoru prevazilazi potrebe drvoprerađivača. Zaključeno je da se mora poštovati odluka Vlade o zabrani izvoza trupaca. Privrednici su imali priliku da vlasti Srpske približe svoje probleme u poslovanju.

Sa prirednicima je, kaže predsjednik Dodik, razgovarao o životnim temama. Rast BDP-a od tri odsto u prošloj godini ukazuje na privredni oporavak Republike Srpske.

- Mi imamo veoma uspješne makroekonomske pokazatelje i oni su najbolji od kada postoji Republika Srpska, kao što je, recimo, stopa zaduženja po kojoj je 44 odsto ukupan javni dug, što govori o besmislu mnogih koji pokušavaju da od toga naprave neku vrstu negativne priče - naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske u Rogatici je položio i vijence na Spomenik palim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.