latinica  ћирилица
16/10/2017 |  07:41 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

"Neću dopustiti gaženje Republike Srpske" (VIDEO)

"San o nezavisnosti Republike Srpske sanjam i nadam se da ću ga dosanjati. Živim za nju i njen sam čovjek. Neću dopustiti nikome da je gazi. Uvijek ću da budem prvi u njenoj odbrani i od toga ne bježim kao pojedinac", poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik u intervju za Večernje novosti.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Građani Srpske su za to da se otcijepimo od BiH. Kada bismo sproveli referendum, ovdje bi bila dramatično visoka izlaznost i podrška otcjepljenju. To je ono čega se boje u Evropi - rekao je Dodik. On je uvjeren da će referendum o nezavisnosti Republike Srpske doći jednog dana na red.

- Sanjam taj dan, pošto mi ne mogu zabraniti da sanjam. Mi u Srpskoj moramo da imamo konsenzus o tome. U opoziciji isto razmišljaju da budemo nezavisni, ali ne žele da se eksponiraju. Spreman sam da to guram, i po cijenu vlastite žrtve. Vjerujem u ideju nezavisne Republike Srpske i u to vjeruje i narod - naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je istako da je oslobađanje Nasera Orića krajnje neprihvatljivo i da vrijeđa dostojanstvo ne samo poginulih nego i živih Srba na ovom području.

- To vrijeđa svaku vrstu osjećaja. Vraća nas u stara vremena i potvrđuje izreku "kadija te tuži, kadija ti sudi". Јednostavno, sa gnušanjem i gađenjem gledam na presudu. Orić je oslobođen, ne samo zbog zločina nad Srbima, nego da bi se održao mit o Srebrenici i stradanju Bošnjaka. Istovremeno, niko nije odgovarao za ubistvo 3.500 Srba na tom području - rekao je on.

Dodik kaže da narod od odgovornih u Srpskoj traži reagovanje. Ističe da je rješenje odbacivanje Suda i Tužilaštva BiH na referendumu.

- Opozicija u Srpskoj je izvrtala ruglu moju ideju o referendumu, a sada ih pitam za jedan argument da to ne uradimo. Ako nas opozicija podrži, idemo na referendum! Јedinstvom iz Srpske možemo to uraditi - ističe predsjednik Srpske.

Dodik kaže da ima kontakte sa ljudima u novoj američkoj administraciji i da mu je sada "lakši život jer ne mora da gleda američku ambasadorku i sluša izmišljene razloge kako Srbi moraju na nešto da pristanu". Dobre saradnje sa Rusima neće se odreći.

- Nisam ni ruski, ni čovjek Zapada. Јa sam čovjek Srpske i borim se za njene interese. Mada, priznajem da nisam imao uspjehe sa Zapadom - kaže Dodik.

On ističe da nema nikakvog avanturizma Rusije na ovom području, niti destabilizacije.

- To su sve laži Zapada i propaganda. Na susrete sa predsjednikom Putinom sam ponosan. Sastajao sam se i sa američkim predsjednicima, evropskim zvaničnicima, pa nisam dobijao etiketu da sam njihov čovjek. Ovdje je na sceni podanički gen koji traži da budete svrstani, ali čim ste svoji - onda niste normalni - kaže Dodik.

Predsjednik Srpske kaže i da je pozvao Putina na otvaranje rusko-srpskog vjerskog i kulturnog centra u Banjaluci. Informacije u medijima o navodnoj izgradnji ruske baze nazvao je budalaštinama koje služe da privuku pažnju Zapada kako bi kažnjavao Srpsku ali i ukazao da nažalost, u tome učestvuju i Srbi.

Dodik je rekao da su odnosi Srpske i Srbije unaprijeđeni.

- Ovo je najbolji period saradnje Republike Srpske i Srbije i to je velika zasluga predsjednika Aleksandra Vučića - zajljučio je Dodik.