latinica  ћирилица
16/10/2017 |  08:57 ⇒ 12:07 | Autor: RTRS

Pudždemon nije razjasnio da li je proglasio nezavisnost

Lider Katalonije Karles Pudždemon u pismu španskom premijeru Marijanu Rahoju nije razjasnio da li je proglasio nezavisnost ovog regiona od Španije, prenose danas mediji.
Karles Pudždemon (foto:A. P./RAS Srbija) -
Karles Pudždemon (foto:A. P./RAS Srbija)

Rahoj je dao rok Pudždemonu do danas u 10.00 časova da objasni svoj stav, a potom do četvrtka, 19. oktobra, da se predomisli ukoliko insistira na osamostaljenju.

Pudždemon u pismu Rahoju, koje je dostavljeno medijima u Kataloniji, nije direktno odgovorio na najvažnije pitanje i, umjesto toga, insistira da njih dvojica treba da se sastanu što prije da bi pokrenuli dijalog u naredna dva mjeseca.

"Naša ponuda za dijalog je iskrena bez obzira na sve što se desilo", napisao je Pudždemon.

Rahoj je zaprijetio da će Vlada iskoristiti zakonsko ovlaštenje da preuzme direktnu upravu nad Katalonijom, ukoliko eventulana odluka o proglašenju nezavisnosti ne bude poništena.

Pudždemon je poslije referenduma 1. oktobra proglasio nezavisnost u katalonskom parlamentu, ali je odmah suspendovao tu objavu da bi dao šansu razgovorima sa Vladom u Madridu.

Katala: Odgovor Katalonije nije validan

Odgovor katalonskog lidera na zahtjev Vlade Španije da razjasni da li je proglasio nezavisnost nije validan, rekao je danas španski ministar pravde Rafael Katala, prenijela je španska agenciaj Efe.

Lider Katalonije Karles Pudždemon u pismu španskom premijeru Marijanu Rahoju nije razjasnio da li je proglasio nezavisnost ovog regiona od Španije.

Pudždemon je predložio Rahoju da se njih dvojica sastanu što prije i počnu razgovore u naredna dva mjeseca.

Rahoje je ranije rekao da Pudždemon treba jednostavno da odgovori sa "da" ili "ne" i da će dvosmislen odgovor smatrati za potvrdu deklaracije o nezavisnosti.

Time bi bio otvoren put da Vlada Španije uvede direktnu upravu nad Katalonijom.

De Santamarija: Pudždemon da odustane od nezavisnosti do četvrtka

Vlada Španije će preuzeti kontrolu nad Katalonijom i direktno upravljati ovim regionom ukoliko katalonski lider Karles Pudždemon ne odustane od osamostaljenja do 10.00 časova u četvrtak, 19. oktobra, rekala je danas potpredsjednik Vlade Soraja Saenz de Santamarija.

"Pudždemon još ima priliku da počne da rješava ovu situaciju. On mora da odgovori `da` ili `ne` na deklaraciju o nezavisnosti", rekla je Saenz de Santamarija.

Madrid je dao rok Pudždemonu do danas u 10.00 časova da razjasni svoj stav o nezavisnosti, ali on nije direktno odgovorio na ovo pitanje.

Izvor: SRNA