latinica  ћирилица
16/10/2017 |  12:26 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Ambasador Kine u BiH: Kina podstiče svoje kompanije na dodatna ulaganja

Ambasador Kine u BiH, Čen Bo, izjavila je da je posljednjih godina zabilježena snažna poslovna saradnja Kine i BiH, a prvi veliki zajednički projekt Termoelektrana Stanari radi punom snagom već više od godinu dana, proizvodeći oko 2,3 milijarde kilovat-sat električne energije.

Čen je istakla da će kineska Vlada nastaviti da podstiče svoje kompanije da ulažu i posluju u BiH radi podrške lokalnog ekonomskog i društvenog razvoja kao bi svi, i ulagači i lokalne ztajednice bili na dobitku.

"Blok sedam Termoelektrane Tuzla i Termoelektrana Banovići dobro napreduju i nadamo se da će uskoro i zvanično biti pokrenuti", izjavila je Čen u zajedničkom intervuju za agencije Srna i Fena.

Ona je napomenula da kineske firme sarađuju sa partnerima iz BiH na ostalim projektima energetske i saobraćajne infrastrukture, uključujući obnovljive izvore energije kao što su vjetroelektrane i hidroenergija.

Prema njenim riječima, Kina čvrsto podržava proces evropskih integracija i smatra da je razvoj prioritet BiH i uslov za njeno priključenje EU.

Ona je podsjetila da je od 2013. do 2016. godine doprinos kineske ekonomije svjetskoj ekonomiji u prosjeku premašivao 30 odsto godišnje, što je više od ukupnog iznosa SAD, evrozone i Јapana. Prema njenim riječima, kineska preduzeća su u centralnu i istočnu Evropu uložila više od osam milijardi američkih dolara a "Termoelektrana Stanari" u BiH, koju je izgradila kineska firma smatra se primjerom poslovne saradnje.

Navodeći da je i finansijska podrška dodatno pojačana, ona je istakla da je azijska infrastrukturna investicijska banka osigurala 1,7 milijardi dolara kredita za devet projekata u zemljama učesnicama "Pojasa i puta" koji na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji uključuje i BiH.

Poredeći borbu u Kini i BiH sa kriminalom i korupcijom, navela je da su kineske vlasti do kraja 2016. pokrenule istrage protiv 240 visokih zvaničnika, preduzele disciplinske mjere protiv više od 1,19 miliona službenika i članova stranke, a 3.000 optuženika za korupciju vraćeno je u Kinu iz više od 90 zemalja i regija kako bi bili izvedeni pred lice pravde.

Izvor: SRNA