latinica  ћирилица
16/10/2017 |  14:32 | Autor: RTRS

Kekiću će se ponovo suditi zbog ratovanja u Siriji

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je presudu Osmanu Abdulazizu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.
Osman Kekić Abdulaziz  (Foto:N1 / screenshot) -
Osman Kekić Abdulaziz (Foto:N1 / screenshot)

Kekić je optužen da je 20. marta 2015. godine, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, napustio BiH i otišao u Tursku, pa zatim u Siriju, gdje se priključio jedinici koja djeluje pri Islamskoj državi. U Siriji, kako stoji u optužnici, Kekić je bio do 2. oktobra 2015. godine.

Senad Dupovac, Kekićev branilac, rekao je da nema dokaza o postojanju jedinice koju navodi Tužilaštvo BiH, te da je optužnica nepotpuna i "zasniva se na iskazu jedne osobe".

Iznoseći završnu riječ, Dupovac je rekao da je Kekiću oduzet telefon, ali da nije proveden kao dokaz jer u njemu nema selfija i uspjeha s ratišta, što je obično slučaj s povratnicima iz Sirije.

- Ima i razgovora, ali su oni o kuhinji. Kekić govori svojoj supruzi koje je jelo kuhao u restoranu taj dan. Nema uniformi, samo bijela bluza - istakao je tada branilac.

Tužilaštvo BiH je do danas optužilo oko 20 osoba za krivična djela u vezi s terorističkim aktivnostima i učešćem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostepena presuda bila oslobađajuća.

"Sve pravomoćne presude u navedenim predmetima su bile osuđujuće, a počinioci su osuđeni na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina", stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Izvor: N1