latinica  ћирилица
16/10/2017 |  14:34 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

Kasipović i Ferguson o borbu protiv korupcije

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je ambasadoru Velike Britanije u BiH Edvardu Fergusonu da je resorno ministarstvo počelo aktivnosti na izradi nove strategije za borbu protiv korupcije radi jačanja povjerenja građana u institucije.
Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović i ambasador Velike Britanije u BiH, Edvardo Ferguson. (Foto:vladars-net) -
Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović i ambasador Velike Britanije u BiH, Edvardo Ferguson. (Foto:vladars-net)

Na sastanku u Banjaluci dogovoreno je da će Ambasada Velike Britanije u BiH pružiti podršku za provođenje nove strategije i akcionog plana putem projekata koji će finansirati fond Ujedinjenog Kraljevstva za dobro upravljanje, saopšteno je iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

- Podrška koju će nam Ambasada Velike Britanije pružiti je veoma značajna jer projekti iz oblasti korupcije i njihovo provođenje imaju vrijednost i važni su za građane i Srpsku, posebno jer suprotstavljanje korupciji zahtijeva usklađene aktivnosti i vlasti i građana - zaključio je Kasipović.

Na sastanku je razgovarano i provođenju aktuelne Strategije za borbu protiv korupcije za period 2013-2017. godina, Akcionog plana kojim je sadržaj Strategije konkretizovan definisanjem antikoruptivnih aktivnosti i rokova za njihovu primjenu, te o obukama za izradu planova integriteta koje se vrše u Srpskoj u cilju sprečavanja mogućnosti za nastanak i razvoj koruptivnog ponašanja.

Kasipović je upoznao Fergusona sa primjenom novog Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

Oni su razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Srpskoj i BiH, sa posebnim osvrtom na prioritete u oblasti pravosuđa utvrđene reformskom agendom.

Izvor: SRNA